Skip to main content

Nieuw Zeeland

Voor deze nieuwe podcast gaan we naar de andere kant van de wereld. Nieuw-Zeeland staat op het programma en dat is een feest. Want wat worden daar mooie wijnen gemaakt.  En dat is eigenlijk pas sinds de jaren 70, 80, daarvoor was het alleen maar zoet en versterkt. We zouden dus best kunnen stellen dat Nieuw Zeeland het jongste nieuwe wereld wijnland is. De geschiedenis, het klimaat, de wijngebieden en uiteraard de wijnen zelf. Het komt allemaal aan bod in de 27ste klare wijnpodcast: Nieuw-Zeeland



De gedronken wijnen:

Saint Clair Vicor's Choice Sparkling

Palisser Chardonnay

Smith & Sheth Cru Albarino

Eradus Pinot Noir

Saint Clair Pioneer Block Cabernet Merlot

Dry River - Riesling

Deze wijn zit niet in het proefpakket, Interesse in deze wijn? Neem contact op met Jerry van Boonstoppel Wijnen.


Bestel deze 6 wijnen HIER. Aangeboden door Boonstoppel Wijnen. Speciaal voor Klare Wijn luisteraars van €120,40 voor €107,50


Wat verder ter sprake kwam

Wat verder ter sprake kwam

Wijn gebieden van Nieuw Zealand

Zoals in podcast nummer 27 besproken wordt, Zie je hier een mooie weergave van de wijn gebieden van Nieuw Zeeland:


Méthode de gazéifié

We dronken tijdens de podcast een mousserende wijn van het huis Saint Clair, vernoemd naar de Schot James Sinclair. Hij was de stichter van het stadje Blenheim, gelegen in de regio Marlborough in het noorden van het Zuidereiland.

Vanwege het koele klimaat en de bodemtypen is deze streek ideaal om mousserende wijn te produceren. De bubbels worden gemaakt van de druiven pinot noir en chardonnay, maar ook wel van sauvignon blanc. En die laatste hebben we gedronken.

De sauvignon blanc druiven wordt na de oogst geperst, waarbij contact met de schilletjes zoveel als mogelijk wordt vermeden. Het sap wordt op een lage temperatuur vergist in RVS-tanks om de frisheid te behouden. Vervolgens wordt er onder druk koolzuur in de wijn gespoten. Net als dat bij limonade gebeurt. Denk aan Coca Cola, Sinas en 7 Up.

Deze inspuitmethode wordt gazéifié genoemd. De bubbels zijn dus niet het gevolg van een tweede vergisting op de tank of de fles. Sterker, er vindt helemaal geen tweede vergisting plaats. Dit is veruit de goedkoopste manier om mousserende wijn te maken en wordt gekenmerkt door een hardere en grotere bubbel. Toch blijven de fruitige tonen van de druif behouden.

De kleur van de wijn is citroengeel. We ruiken tonen van grapefruit, passievrucht, nectarine en citrus. In de mond heeft de wijn een levendige bubbel met herkenbare tonen van tropisch fruit en subtiel kalkachtige, minerale tonen, lezen we dan. Ik zou zeggen oordeel zelf.

De bubbel wordt vaak als aperitief gedronken en gaat goed bij sushi en spicy Aziatische gerechten.

De Kiwi

Als je willekeurig iemand vraagt: “Waar is Nieuw-Zeeland om bekend?” dan is de kans groot dat hij zegt: “De Kiwi”. Dit is een zeldzame, kleine loopvogel die in het wild leeft, zo groot is als een kip, niet kan vliegen, geen staart heeft en uitsluitend in dit land voorkomt. Ooit kon de vogel wel vliegen, maar door gebrek aan natuurlijke vijanden, hadden de vleugels geen nut meer en krompen tot ca. 5 cm. Hierdoor werd vliegen onmogelijk.

De bekende Kiwi vrucht, rijk aan Vitamine C, is vernoemd naar deze inheemse vogel. Sommigen denken dat de vogel vernoemd is naar de vrucht, maar het is precies andersom.
De vrucht met zijn bruine, harige schil en zijn ovaalachtige vorm heeft ook wel wat weg van deze grappige loopvogel.

De inwoners van Nieuw-Zeeland worden trouwens zelf ook Kiwi’s genoemd, net als de Nieuw-Zeelandse dollar.