Skip to main content

Flessen, kurken en etiketten

Daar is ‘ie dan: de allereerste Klare Wijn Podcast! Met direct een bijzonder thema, we gaan het namelijk niet hebben over wijn, maar over alles wat eromheen zit: de fles, de kurk en het etiket! En daar valt erg veel over te vertellen, zo’n anderhalf uur in dit geval. Wist je dat de naam ‘butler’ afkomstig is van ‘to bottle’? En dat ook een fles met een schroefdop kurk kan hebben? We gaan 8000 jaar terug in de tijd, bespreken de coolste etiketten en proberen uit te zoeken waarom groot formaat flessen allemaal Bijbelse namen hebben. En natuurlijk gaan we wijn proeven. Want tijdens deze eerste podcast hebben we vier wijnen gedronken die perfect bij het thema passen, aangeboden door Boonstoppel Wijnen uit Dordrecht. Vind je het leuk om mee te drinken of om achteraf na te genieten, bestel de wijnen van podcast 1 dan hier! Het is de allereerste keer dat we een podcast hebben gemaakt, dus vergeef ons als het niet helemaal perfect is. De gedronken wijnen:

Sao miguel Amphora Tinto
€ 14,40
Loew Sylver Verite
€ 16,95
Puech Haut Rose Argali
€ 14,95
Arjolle Paradoxe wit
€ 19.95

Bestel deze 4 wijnen HIER onder de makkelijke naam "Podcast 1: flessen, kurken en Etiketten"Wat verder ter sprake kwam


Prijsvraag!

Magnum, Jerobeam, Methusalem, Melchior; groot formaat wijnflessen hebben veelal de namen van Bijbelse figuren. We hebben ons rot gezocht, maar we kunnen nergens vinden waar dat vandaan komt of wie dat heeft bedacht. Dus we dagen je uit! Weet jij waarom grote wijnflessen Bijbelse namen hebben? Stuur je antwoord naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Degene die het echt weet krijgt van ons een mooie magnum!De wijnpotten van Toetanchamon

In de podcast hadden we het over de amforen wijnpotten/houders die in het graf van Toetanchamon zijn gevonden. Nou, die zien er dus zo uit. In 2005 is er nog onderzoek gedaan naar het drankgebruik van de Egyptische farao, en daar kwam uit dat hij groot liefhebber was van rode wijn. https://www.nu.nl/wetenschap/615508/toetanchamon-was-fan-van-rode-wijn.html


Kurk!


Bocksbeutel

In de podcast ging het ook over de beroemde “Bocksbeutel”, de wijnfles uit het Duitse wijngebied Franken. Sinds 2015 is er een vernieuwd model op de markt, iets moderner, wat strakkere lijnen en een beetje a-symetrisch. Het is een ontwerp van designer Peter Schmidt. De meningen zijn verdeeld. Ernstjan en ik vinden ‘m erg geslaagd.


Weingut Knoll

We bespraken vijf bijzondere wijnetiketten, terug te vinden in het boek: Burp, the other winebook. Een daarvan, die van Weingut Knoll, heb ik zelf ook in mijn wijnkelder liggen. Hier een foto van het etiket. Ik dronk ‘m voor het eerst bij The Jane in Antwerpen, een Gruner Veldliner Smaragd, hemels! Het is lang geleden, maar volgens mij kreeg ik er iets van rundertartaar bij. Het was een perfecte combinatie. En inderdaad… het etiket is eigenlijk zo lelijk, dat het weer mooi wordt. Wil je ‘m ook een proberen? Amfors Imperial heeft een uitgebreide collectie: https://www.anfors-imperial.com/producenten/oostenrijk/knoll/show/all


Porseleinberg

En dan nóg een etiket dat kort ter sprake kwam: dat van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Boekenhoutskloof. We bespraken het etiket met de 7 stoelen, maar ook de Porseleinberg kwam voorbij. Dat is een zeer exclusieve wijn met een zeer exclusief etiket. Porselein-wit, reliëf letters, gedrukt op een oude drukpers. Hier heb je een filmpje hoe dat gaat. Een tikkeltje langdradig, maar vanaf een minuut of 8 zie je de oude Heidelberg pers. https://www.youtube.com/watch?v=k2Nord2iUtg&t=2s


Muziek

Tot slot de muziek uit de podcast. Die is speciaal voor ons gecomponeerd door Robin Bogert en ingespeeld door Robin zelf, samen met Barry Oosterwaal en Maarten Elzinga. Hier een foto tijdens de opnames. Hoe cool is dat!


Besproken boeken

TO CORK OR NOT TO CORK

Dit boek is van de auteur George M. Taber. Hij was de enige journalist die aanwezig was tijdens de legendarische Judgement of Paris (de wijnbattle tussen Amerikaanse en Franse wijnen) gehouden op 24 mei 1976 in het Inter Continental Hotel te Parijs. Hij publiceerde hierover in Time Magazine en werd op slag wereldberoemd. Vervolgens heeft hij hier een boek over geschreven dat meteen een bestseller werd. Dat smaakte naar meer.

Het boek to cork or not to cork gaat over iets heel anders, namelijk DE afsluiter van de wijnfles: kurk. Saai? Allerminst. Het bespreekt de felle discussie die begint in de jaren 70 van de 21ste eeuw tussen kurkproducenten en wijnboeren die de kurken afnemen. Over en weer worden elkaar felle verwijten gemaakt over de vermeende bedenkelijke kwaliteit van kurk. Maar ligt het aan de kurk zelf of kent de muffe naar nat karton ruikende en smakende wijn een andere oorzaak? In ieder geval lopen de gemoederen zo hoog op dat er menig rechtszaak om is gevoerd. Het heeft ook geleid tot de ontwikkeling van glazen doppen, synthetische kurken en schroefdoppen als alternatieve stoppers op wijnflessen. Dit alles is heel onderhoudend geschreven. Het boek leest als een thriller.

Besproken in Aflevering 1:

Flessen, kurken en etiketten


Te koop bij Vos & Van der Leer:

To Cork or Not to Cork

THE HISTORY OF WINE IN 100 BOTTELS

Dit boek is geschreven door de populaire Engelse wijnauteur Oz Clarke. Prachtig geschreven volzinnen met daarin veel humor verwerkt zoals alleen de Engelsen dat kunnen. Heerlijk onderkoeld ook, maar toch vol met erudiete kennis.

In The history of wine in 100 bottels neemt Oz ons mee door de hele wijngeschiedenis van de eerste wijn uit Georgië 6000 jaar voor Christus, naar de wijnbarretjes in Pompeii, beweert hij stellig dat de Engelsen de uitvinders zijn van Champagne en vertelt hij over de meesteroplichter uit Amerika, Rudy Kurniawan, die de wijnwereld voor tientallen miljoenen dollars oplichtte. Hiervoor belandde hij terecht achter de tralies. In 2020 is hij overigens vrijgelaten en op het vliegtuig gezet naar Indonesië, zijn geboorteland. Want zelf zijn Amerikaanse visum had hij vervalst.

Besproken in Aflevering 1:

Flessen, kurken en etiketten


Te koop bij Vos & Van der Leer:

The History of Wine in 100 Bottles

BURP, THE OTHER WINEBOOK

Het is de Nederlandse schrijvers Bas Korpel en Jur Baart echt gelukt een ander wijnboek te schrijven. De titel is niet alleen uitdagend, maar het onderwerp helemaal. Want ga er maar aan staan, een heel boek schrijven over het onderwerp wijnetiketten. Zeker geen eenvoudige opgave. De etiketten worden steeds in kleur afgedrukt. Terwijl ieder verhaal begint met en zwart-wit foto die ogenschijnlijk niets met het onderwerp te maken heeft. Dit alles wordt ook nog opgesierd met prachtige tekeningen gemaakt met een dikke rode stift. Echt een heel fraaie vormgeving.

Dan de inhoud. Bij ieder etiket vertellen zij het verhaal achter het ontwerp. Een voorbeeld. Het Australische wijnhuis d’Arensberg maakt wijn onder de naam Stump Jump en op het etiket prijken een rijtje letters die per rij kleiner worden. Het zicht van de wijnmaker ging namelijk steeds verder achteruit en regelmatig moest hij dan ook de opticien visiteren. Dat wilde hij tot uiting laten komen op het etiket door de zogenaamde Snellen kaart af te drukken. Dit is de kaart die opticiens gebruiken om te beoordelen of de klant de letters op de volgende rij nog wel kan lezen om zo de oogafwijking vast te kunnen stellen. Deze kaart is vernoemd naar een Nederlandse professor Herman Snellen, die de kaart in 1862 introduceerde. Hoe leuk is dat. Zo staat het boek vol met dit soort verhalen. Het boek is een aanrader.

Besproken in Aflevering 1:

Flessen, kurken en etiketten


Te koop bij Vos & Van der Leer:

Burp, The other winebook