Skip to main content

Rioja en Marques de Murrieta

In deze aflevering gaan we naar de bekendste wijnstreek van Spanje: Rioja. Bekend om z’n heerlijke, zachte, houtgelagerde Tempranillo’s: altijd goed, altijd lekker. Maar er worden tegenwoordig ook andere stijlen rioja’s gemaakt. Deze klassieke wijnregio is volop in beweging. En in dit prachtige gebied staat een hele bijzondere bodega: Marques de Murrieta. De oprichter: Markies Murrieta zag de potentie van wijnen uit Rioja, want hij was de eerste wijnmaker die z’n wijnen exporteerde, de grondlegger dus van de wijnhandel in Rioja. Tijd om hier eens uitgebreid bij stil te staan, dus luister nu naar podcast nummer 39: Rioja en Marques de MurrietaDe gedronken wijnen:


Geïnteresseerd in de wijnen van Marques de Murrieta? Ze zijn in Nederland te koop bij Grandcruwijnen.nl

https://www.grandcruwijnen.nl/wijnhuis/marques-de-murrieta


Wat verder ter sprake kwam

Marques de Murrieta

Luciano Murrieta, de latere Marquès de Murrieta, is niet alleen de stichter van de Bodegas die zijn naam dragen, maar wordt ook beschouwd als de grondlegger van de moderne wijnhandel in de Rioja. Luciano Murrieta werd in 1822 geboren in de toenmalige Spaanse provincie Peru. Na de onafhankelijkheid van Peru, kwam hij in Londen terecht. Hier verbaasde hij zich over de populariteit van Bordeauxwijnen en werd geïnspireerd door deze stijlvan wijnmaken, waarbij de wijnen een bepaalde periode in houten fusten rijpten.

In 1852 exporteerde hij zijn eerste wijnen en had daarmee zo'n succes dat andere wijnboeren zijn technieken volgden. Vandaag de dag is Marquès de Murrieta het oudste nog actieve wijnbedrijf in de Rioja. In 1983 is het bedrijf in bezit gekomen van hertog van Creixell, Vincente Cebrián. Daarmee is het familie-element van het wijnbedrijf behouden gebleven. Na zijn plotselinge overlijden in 1996 hebben zijn kinderen onder leiding van Vicente jr het roer overgenomen en het perfectionisme van hun vader voortgezet. Vicente (2e roepnaam Dalmau) is geboren in 1970. Hij brengt zijn jeugd afwisselend door in Madrid en Galicia, waar hij de zomers doorbrengt in Pazo Barrantes, het wijngoed dat sinds de 16e eeuw eigendom is van zijn familie. Zijn roots en de goede tijden die hij in Galicia doorbracht hebben dit gebied voor altijd een bijzondere plaats in zijn hart gegeven.

De bodega heeft zo'n 300 hectare aan wijngaarden, en teelt daarop druiven als tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo voor de rode wijnen, en viura voor de witte wijn. Natuurlijk draait daarbij alles om de hoogste kwaliteit. Ook traditie speelt een grote rol: Marqués de Murrieta maakt klassieke Rioja. Traditie is echter niet hetzelfde als stilstand, want, zoals de vader van Vicente Dalmau het formuleerde: je moet voortdurend alles veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Dat is precies wat er gebeurt. Zo liet de familie het oude bedrijfsgebouw afbreken en vrijwel exact hetzelfde weer opbouwen, maar dan voorzien van de modernste snufjes. En zo werkt ze ook aan de wijnen: die worden steeds beter, maar verliezen nooit hun identiteit.