Skip to main content

Bordeaux 2022, hét jaar om in te stappen

Uit Bordeaux komen de meest schitterende wijnen, maar veel mensen vinden het ook een lastig en moeilijk te doorgronden gebied. In deze podcast gaan we het uitgebreid hebben over het allerberoemdste wijngebied ter wereld. De geschiedenis, de geografie, en met name de wijnen. En dan vooral: hoe stap ik in? Hoe kan ik Bordeaux wijnen gaan verzamelen? We krijgen tips and tricks van twee echte kenners. Eén tip kunnen we alvast verklappen. En dat is ook gelijk de titel van podcast 35: Bordeaux 2022, het jaar om in te stappen.


Onze Gasten

Voor deze Bordeaux-podcast werken we samen met wijnhandel Colaris uit Weert, die dit jaar precies 100 jaar bestaat. Colaris verkoopt wijnen uit alle windstreken, maar is van oudsher toch vooral gespecialiseerd in wijnen uit de Bordeaux. Er zitten bij Colaris ook echte Bordeaux-specialisten, twee daarvan waren bij ons te gast.

Pim Hens

Pim is pas 23 jaar en startte in de gastronomie toen hij 15 was. Daar nam een jonge vlotte sommelier hem mee in de historie, romance en uitleg van een prachtig glas wijn. Vanaf dat moment was Pim direct verkocht en wist hij wat zijn pad ging worden. Vanaf zijn 16e startte Pim met wijncursus SDEN 2, inmiddels is hij bezig met het afronden van ‘’diploma course’’ Level 4 van WSET. Daarmee behoort Pim tot één van de jongste ‘diploma course’-cursisten ter wereld. Sinds 3 jaar is hij werkzaam als Private-sales verkoper bij Colaris, waar hij zich bezig houdt met de zoektocht naar de fijnste wijnen samen met de klanten. Pim is ook groot verzamelaar van wijnen, hij heeft een voorliefde voor Bordeaux, Nebbiolo, Mosel, en voornamelijk wijnen met een bijzonder verhaal of visie achter de wijn. Als het om Bordeaux gaat is Pim groot liefhebber van Saint-Julien en is de mooiste wijn die hij ooit heeft gedronken de Leoville-Las Cases 1988 op z’n eerste ‘’en primeur’’ reis. Wat Bordeaux voor Pim zo bijzonder maakt is dat veel mensen het als traditioneel zien, maar het gebied juist altijd op zoek is naar de nieuwe paden; zo is al meer dan 65% sustainable geclassificeerd.

Remy Wower

Remy is van origine jurist, maar besloot van zijn passie z’n werk te maken. Het startsein voor een carrière in wijn kwam in 2013. De fascinatie voor wijn leidde Remy toen naar Carpentras, Zuid-Frankrijk, waar hij een jaar lang wijn leerde maken bij lokale wijnboeren. De verregaande kunde, passie en innovatiedrang, die hij daar vond hebben een blijvende indruk gemaakt. Met die kennis op zak is Remy vervolgens de wijnbranche gaan verkennen.  Ondanks dat Remy zijn wijnhart heeft verpand aan de Zuidelijke Rhône, doen ook Duitse riesling en Bordeaux-wijnen het hart sneller kloppen. Vorige maand is Remy twee keer naar Bordeaux gevlogen en beide bezoeken hebben wederom bevestigd dat dit bijzondere wijngebied nog steeds het epicentrum van de wijnwereld is.  Zowel op commercieel als op wijnbouwtechnisch gebied is Bordeaux nog steeds de benchmark.De gedronken wijnen:

Voor deze Bordeaux-podcast heeft Colaris 2 bijzondere pakketten samengesteld: pakket A (90 euro) en B (110 euro). Het gaat in beide gevallen om 2 prachtige flessen Bordeaux in 2 verschillende prijsklassen. Bij beide pakketten ontvang je een set tubes met 3 jaargangen Tour de By om het verschil in jaargangen te kunnen ervaren. Dit komt ook uitgebreid aan bod in de podcast. Ook ontvang je een magazine over het wijngebied Bordeaux.

Pakket "Ernst-Jan" (90 euro)

  • Chateau Langoa Barton 2019 
  • Chateau Poujeaux 2019 
  • Colaris by the glass (Tour de By 16-18-19)

Pakket "Antoin" (110 euro)

  • Chateau Langoa Barton 2019
  • Chateau Villemaurine 2019
  • Colaris by the glass (Tour de By 16-18-19)

Klik HIER voor de pakketten en alle andere wijnen die we hebben gedronken tijdens de podcast


En wil je meer informatie over het ‘en primeur’ kopen van Bordeaux-wijnen? Klik dan HIER