Skip to main content

Biologische en andere groene wijnen

Werd het vroeger nog weleens gezien als een vreemde geitenwollensokken-wijn, nu is het volledig geaccepteerd en ook volop verkrijgbaar. Biologische wijnen! Sterker nog: dit is geen trend meer, biowijnen worden de nieuwe standaard. En je hebt heel veel soorten. Denk aan biodynamisch, natuurwijn, vegan, ecologisch, noem maar op. Wat zijn de verschillen, wat klopt wel, wat klopt niet, is het enkel marketing, of willen deze bioboeren ook echt de wereld verbeteren? En zijn ze eigenlijk wel lekker? We gaan het allemaal bespreken in podcast 29: Biologische en andere groene wijnen


Prijsvraag

Maak kans op het boek: “Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn.” We mogen er twee weggeven, maar daar moet je wel wat voor doen.

Auteur Niels van Laatum nam tijdens de podcast een Nederlandse natuurwijn mee. Wij willen graag weten: uit welk plaatsje komt deze natuurwijn?

Stuur je antwoord naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak kans op één van de 2 gesigneerde "Natuurwijn" boeken van Niels van Laatum.

In Podcast 31 maken we de winnaars bekend!De gedronken wijnen:

Guyard LeBlanc Champagne “Brut Intense” Millésime 2016

€28.90

Hippolyte Reverdy Sancerre Blanc 2021

€15.90

Romuald Petit Bourgogne “Heritage” 2021

€14.90

Tenuta Cappellina Chianti Classico 2018

€13.90

Chateau de Brilette “Brin de Brilette” Moulis-en-Medoc 2018

€15.90

Interesse in het geweldige podcast pakket: 5 groene/biologische wijnen van 89,50 voor 85,- Klik dan HIER


Wat verder ter sprake kwam

Wat verder ter sprake kwam

De Diam Kurk

Een nieuwe ontwikkeling is de uitvinding van de Diam kurk. Deze bestaat voor 95% uit gemalen kurk die eerst door vloeibare kooldioxide wordt bewerkt. Hierdoor worden de schadelijke chemische stoffen uit de gemalen kurk verwijderd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan TCA (2,4,6-trichlooranisol) die verantwoordelijk is voor ‘Kurk’ in de wijn. Diam garandeert zelfs dat door deze behandeling al zijn kurken volledig vrij zijn van schadelijke bacteriën en ook geen nare aroma’s afgeven aan de wijn.

Na de behandeling van de gemalen kurk worden er microdeeltjes acrylaat toegevoegd en aan elkaar gelijmd tot één geheel. Tot slot vindt nog een behandeling plaats van de hele kurk met een blend van siliconen en paraffine om het ontkurken te vergemakkelijken.

Om aan de wensen van de biologische wijnboer te voldoen is er ook een variant die geen microplastics gebruikt en waarbij de synthetische lijm is vervangen door een kleefmiddel dat bestaat uit castorolie en bijenwas.

Bijkomend voordeel van het gebruik van Diam kurken is dat er minder sulfiet hoeft te worden toegevoegd aan de wijn. En dat heeft twee redenen.

Ten eerste doodt sulfiet ongewenste bacteriën in de wijn. Maar door de behandeling van de kurk met vloeibare kooldioxide zijn alle ongewenste bacteriën in de kurk al verwijderd.

Ten tweede laat Diam kurk minder zuurstof toe tot de wijn dan een gewone kurk. Dus hoeft ook minder sulfiet te worden toegevoegd. Want sulfiet wordt juist aan de wijn toegevoegd om zich te binden met zuurstof waardoor deze minder snel oxideert. Maar deze eigenschap wordt ook wel aangemerkt als het nadeel van de Diam kurk. Het laat te weinig zuurstof door, waardoor de wijn eerder gaat reduceren. Daarnaast beïnvloedt het bindmiddel van de deeltjes kurk, zeg maar de lijm, de smaak van de wijn op een negatieve manier. Terwijl Diam juist het tegendeel beweert.

Ondanks deze kritiek is het marktaandeel van Diam kurken de afgelopen jaren flink gestegen. Zeker onder biologische wijnboeren is deze vrij populair.

Over het doorlaten van zuurstof tot de wijn nog het volgende. Een kurk laat van buitenaf geen zuurstof door. Dat wordt vaak wel gedacht, maar is dus niet correct.

Maar hoe komt er dan wel zuurstof bij de wijn?

Bij het bottelen komt er altijd wat zuurstof in de wijn terecht. Daarnaast bestaat een kurk voor 70 tot 90% uit zuurstof dat zich bevindt in de miljoenen gesloten celletjes. Door de hoge druk in de flessenhals, 8 tot 9 bar, komt de zuurstof dan geleidelijk in de wijn terecht.


Besproken boeken

NATUURWIJN

Natuurwijn is een wijn die aandacht verdient, extra aandacht. Steeds meer mensen ontdekken deze bijzondere wijn, gemaakt door zo min mogelijk toe te voegen en zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan. Eerlijke, levende wijn. Dit smakelijk geschreven en lekker leesbare boek legt voor eens en altijd uit wat natuurwijn is. Hoe het gemaakt wordt, waar en door wie. Wat er anders en bijzonder aan is. Maar ook: wat de valkuilen zijn, de trends en het toekomstperspectief. Inclusief handige adressen en een verklarende begrippenlijst. Kortom, een helder verhaal over (vaak) troebele wijn. Cheers!

Besproken in Aflevering 29:

Biologische en andere groene wijnen


Te koop bij Bruna:

NATUURWIJN