Skip to main content

Zoet Moet!

We drinken het te weinig, terwijl het toch zo breed inzetbaar is. Zoete wijn! Als aperitief, bij kazen, desserts en hartige gerechten. En dus leek het ons hoog tijd om het hier eens over te gaan hebben. Want zoet is ook feestelijk, een kerstdiner zonder mooie zoete wijn kan eigenlijk niet. Ze zijn er in alle maten en soorten en we gaan er dan ook heel veel bespreken en proeven uiteraard. Dus houd je vast voor Klare Wijn Podcast nummer 28: Zoete wijnen, want zoet moet!


Bas van Middendorp en Nadieh Boshuizen

Onze gasten voor onze 28ste podcast, zijn weer Nadieh Boshuizen en Bas van Middendorp van Best of Wines


De gedronken wijnen:

Alsace vendage tardive

Recioto di Soave

Rivesaltes

Maury (Mas Amiel)

Quinta do Passadouro

Transylvania - Ice wine

Kracher - Scheurebe Trockenbeeren auslese 2013

Royal Tokaji - 2016

Chateau d'Yguem (Sauternes)


In podcast 28 hebben we 10 zoete wijnen geproefd die beschikbaar zijn gesteld door verschillende leveranciers. We hebben deze editie dus geen podcast-pakket. Maar ben je geïnteresseerd in één van de wijnen, ga dan naar de websites van de wijnhandelaren.

(link naar de wijnhandelaar staat bij elke wijn)


Wat verder ter sprake kwam

Wat verder ter sprake kwam

Het recept van de gemarineerde kippenvleugeltjes van René Nijp

  • Te eten bij een Eiswein, Icewine of in het Nederlands IJswijn. Leuk als aperitief bij binnenkomst van je gasten.
  • Koop eerst een kilo of wat kippenvleugeltjes bij de plaatselijke poelier of slager, want niet alleen zoet, maar ook lokaal moet.
  • Wrijf de kippenvleugeltjes in met (geraspte) knoflook, paprikapoeder, sambal badjek, citroenzest en wat ketjap.
  • Laat dit goedje een paar uur marineren met een gekneusde sareh stengel.
  • Daarna op de vel braden in een pan met zonnebloemolie op een niet al te hoog vuurtje. De vleugeltjes geregeld draaien.
  • Afserveren met koriander en rode en groen rawit pepertjes.

Slamat Makan


Het recept van de citroentaart van Esra

Te eten bij welhaast ieder zoete wijn, maar wij aten hem tijdens de podcast bij de Trockenbeerenauslese.

Ingrediënten:

  • 250 gram Mascarpone
  • 250 gram slagroom
  • 300 gram suiker
  • 125 milliliter citroensap
  • 200 gram Lange Vingers (ja, je leest het goed)
  • Limoncello (toevoegen naar voorkeur)

Bereiding:

  1. Klop met een mixer de Mascarpone, slagroom, suiker en 75 milliliter citroensap stijf tot je een beslag hebt.
  2. Doe plasticfolie in een cakevorm, wel een groot stuk gebruiken, want een deel moet straks om het beslag heen of hem af te sluiten.
  3. Leg op de bodem ter decoratie een drietal citroenschijfjes.
  4. Doe een deel van het beslag in de cakevorm. Dek deze af met Lange Vingers. En besprenkel de laag met citroensap en wat Limoncello.
  5. Dan volgt de tweede en de derde laag.
  6. Vouw het folie om de bovenkant van het beslag heen zodat deze volledig is afgedekt en laat het minimaal 24 uur stijven.
  7. Haal de citroentaart uit de cakevorm, door deze om te draaien, zodat de citroenschuifjes op de taart liggen.

En… serveren maar.