Piemonte

Het is één van de mooiste wijngebieden van de wereld en is beroemd om z’n fameuze Barolo’s. Dan hebben we het natuurlijk over de Piemonte, in de noordwestelijke hoek van Italië, in de schaduw van de Alpen. Maar het is ook best een ingewikkeld gebied, met veel inheemse druivenrassen, tientallen DOC’s en DOCG’s en veel stijlen en manieren van wijn maken. Probeer dat maar eens te doorgronden! Nou, we hebben het toch geprobeerd in de 26ste klare wijn podcast. Dus ga er maar eens lekker voor zitten of staan of liggen, want we gaan op reis naar Piemonte!


Onze Gasten

Voor podcast 26 Piermonte! hebben wij twee speciale gasten uitgenodigd: Fred Nijhuis en Michael Kardinaal.

Fred Nijhuis

Fred Nijhuis is het beste te omschrijven als een liefhebber. Een ervaren en kritisch liefhebber met een eigen mening die graag een goed glas wijn deelt met geestverwanten. Al op redelijk vroege leeftijd ontwikkelde hij een zekere interesse voor wijn en koesterde destijds zijn wijnrek met maar liefst tien (!) flessen wijn.

Ook al waren er hele slechte wijnen bij, ze hadden toch een positief effect. Ze stimuleerden hem namelijk om zich verder te verdiepen in wijn. Studerend en proevend leerde hij de geheimen en waarde van druiven, terroir, oogstjaren en vinificatie kennen. Fred ontmoette talloze wijnmakers, maakte kennis met goede handelaren en diverse wijnschrijvers die hij kort daarna collega’s en ook vrienden mocht noemen.

Zijn schrijfdebuut was te lezen in het personeelsblad van het GAK in Rotterdam en lang was hij vrijwel exclusief werkzaam voor The Wine & Food association, o.a. bekend van het vakblad Proefschrift, de Gault&Millau restaurantgids (2007-2017) en de wijnbeurs Wine Professional.

De laatste jaren heeft Fred Nijhuis zich toegespitst op zijn eigen activiteiten als zelfstandig en onafhankelijk wijnprofessional en de activiteiten van Nijhuis Consultancy & Services (NCS) verder uitgebreid.

Michael Kardienaal

Michael Kardienaal, Register Vinoloog van de Wijnacademie en groot wijnliefhebber met een passie voor alle kwaliteitswijnen uit alle wijnstreken van de wereld.  Tijdens vakantie's in mijn jongere jaren voor namelijk naar landen rond de Middellandse zee, kwam ik in aanraking met wijn met name rondom het eten. Ik vond het fascinerend! De namen, de smaken, de verschillen, de combinaties met eten, ik wilde er alles van weten.  Daarom ongeveer 10 jaar geleden in Nederland voorzichtig begonnen met een wijncursus SDEN1 bij Het Wijninstituut en daarna SDEN2 via Het Wijninstituut bij Lieske Vos in Breda. Daarna was ik helemaal besmet met het 'wijnvirus' en besloot toen het wat serieuzere SDEN3 te gaan volgen en na het halen van mijn diploma ook de eerste stappen in de wijnwereld gezet als freelance wijnadviseur bij een online webshop naast mijn dagelijkse fulltime job. Vervolgens de internationale wijncursus WSET3 bij de Wijnstudio in Rotterdam en Den Haag begonnen en behaald. Via deze cursus kwam ik in aanraking met bijzondere mensen die hun verdiensten in de wijnwereld al hadden en zodoende kon ik hier flink mijn netwerk verbreden en besloot toen Bricco Wijnadvies te starten.

Bricco Wijnadvies


De gedronken wijnen:


Voor deze podcast is er helaas geen proefpakket te bestellen. Click de naam van de wijn om de wijn online te vinden.


Wat verder ter sprake kwam

Wat verder ter sprake kwam

Barbaresco

We hadden zoveel te bespreken tijdens de podcast dat de Barbaresco er wel erg bekaaid vanaf kwam. Dat zetten we dan hier dan ook recht.

Net als Barolo mag Barbaresco uitsluitend worden gemaakt van 100% nebbiolo. Tot 1894 werden alle nebbiolo druiven nog gebruikt voor het maken van Barolo. Een aantal wijnboeren uit de omgeving Barbaresco besloot op een zeker moment een andere wijnte gaan maken. Als alternatief voor Barolo. Hun inspanningen werden echter ruw onderbroken door de vernietiging van een groot aantal wijngaarden door de druifluis
en daarna de Tweede WO. Dus pas eerst in 1958 was het de familie Gaia die Barbaresco op de kaart zette. Zij richten de Produttori del Barbaresco op, een coöperatie van wijnboeren (waarbij er inmiddels 56 zijn aangesloten), die onder één label wijn maken van een zeer hoge en constante kwaliteit. Natuurlijk zijn er ook huizen die wijn maken van druiven uit één wijngaard (single vineyard), waaronder Montestefano en Martinenga. Beide ook topwijnen. Als Barolo de koning der wijnen is, dan is Barbaresco de koningin der wijnen. In 1966 ontving Barbaresco dan ook de DOC status en in 1980 de DOCg status.

De beste wijngaarden van de streek liggen hier ten noordoosten van Alba op een gemiddelde hoogte van 300 meter. Ze liggen wat lager dan de wijngaarden in Barolo die gemiddeld op zo’n 400 meter liggen. Het verschil in bodem en klimaat tussen beide dorpjes is gering. De bodem is wat zanderiger in Barbaresco, terwijl de bodem in Barolo wat meer klei bevat. In Barbaresco is het iets warmer vanwege de nabijheid van de rivier Tanaro, waardoor de wijn net iets minder scherpe tannines bevat. Hij is wat subtieler en zachter van smaak, heeft vaak een iets lager alcoholpercentage (wel minimaal 12,5%) en is ook eerder op dronk. Over het algemeen zijn ze ook wat lichter dan Barolo’s.

De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens is de vinificatie min of meer hetzelfde als Barolo met verschillen tussen de individuele wijnmakers. Barbaresco kent aroma’s van rozen, frambozen, vanille, kaneel, groene peper, viooltjes en balsamico.


Zoete mousserende wijn uit Piemonte

Ook stonden we kort stil bij de zoete mousserende wijnen van Piemonte. Aangezien we deze uitgebreid zullen bespreken in Podcast nummer 28 noemen we deze hier alleen maar kort. Er zijn twee internationaal bekende mousserende wijnen gemaakt van één witte druif. Beide hebben de DOCg status, beide komen uit de regio rond Asti en beide kennen aroma’s van muskaat, perziken, jasmijn en oranje bloesems.

Het zijn de Asti Spumante en de Moscato d’Asti voor 100% gemaakt van de witte druif moscato bianco.

Ook wordt er in Piemonte een rode mousserende wijn gemaakt van de blauwe brachetto druif. Weer zo’n druif die hier al duizenden jaren wordt verbouwd. Echter eind 19 e begin 20 e eeuw is brachetto bijna volledig uitgeroeid door toedoen van de druifluis. Ook deze druif onderging dus dit lot. In de laatste 20 jaar is de druif echter weer aan een opmars begonnen.

De druif staat het meest aangeplant in de omgeving van Acqui Terme. De wijn heeft een licht rode kleur, is licht van smaak en kent aroma’s van
aardbeien, frambozen en rozen.

Italianen drinken hun bubbels het vaakst bij het dessert (dolce), maar ook wel als aperitief (aperitivo). Ze zijn heerlijk te combineren met fruitdesserts, zoete taarten, oliebollen, worst en kaas (gorgonzola).


Het recept voor het aubergine-brie hapje

Tijdens de podcast met Fred en Michael werden we weer blij verrast met allerlei hapjes gemaakt door onze eigen podcast chef-kok Esra. Naast de fameuze kaasstengels van haar, kregen we dit keer ook een heerlijk aubergine-brie hapje dat perfect gaat bij een lekker glas rode wijn. Uiteraard willen we jullie het recept dan ook niet onthouden. Dus daar gaan we.

Ingrediënten:

  • aubergine
  • knoflook
  • brie
  • groene pesto
  • olijfolie
  • stokbrood

Snijd het stookbrood in schijfjes, besprenkel ze met olijfolie en smeer ze in met een teentje knoflook (vooral over de harde randen). Vervolgens gril je de stukjes stookbrood op een grillplaat (beide kanten).

Snijd de aubergine in plakjes en gril deze op een grillplaat.

Schijfjes stokbrood beleggen met gegrilde aubergine daarbovenop 1,5 cm brie en verwarmen in de oven op 180 graden. Net zolang totdat de brie begint te smelten.

Haal de hapjes uit de oven en maak deze af met op elk stukje brie een toefje groene pesto aan te brengen.

En serveren maar. Heerlijk!