Skip to main content

De Loire

Het is misschien wel het meest veelzijdige wijngebied van Frankrijk. De Loire, die begint ten zuiden van Parijs en eindigt in de Atlantische Oceaan. Je vindt er alles: strak droog wit, zoet, rood in alle maten en soorten en zelfs bruisend. Het gebied is prachtig en zeer afwisselend, dus ook een prima bestemming voor een wijnvakantie. We gaan het allemaal bespreken, met best-seller auteur Ruud Couwenhoven.


Ruud Couwenhoven

Voor podcast 24 Loire hebben wij een speciale gast uitgenodigd: Ruud Couwenhoven. Ruud heeft één grote passie en dat is Frankrijk.

Hij legde al jaren zijn ervaringen tijdens zijn vakanties en tripjes in Frankrijk in dagboekjes vast. De plaatsen, de bezienswaardigheden, het eten, de wijnen, de restaurants, de lokale markten, de hotels, de fiets- en wandelroutes en nog veel meer.

In 1999 heeft hij de domeinnaam www.frankrijkvakantieland.nl laten registreren. Hierop digitaliseerde hij al zijn genoemde ervaringen. Dat was volgens hem leuk voor zijn vrienden, kennissen en familieleden die naar Frankrijk op vakantie gingen en wat meer informatie wilden hebben over het gebied waar ze verbleven.

Maar het ondenkbare gebeurde. Zijn spontane hobbymatige actie werd zo’n succes, dat er inmiddels ruim 1.500.000 mensen per jaar zijn site bezoeken. Dat heeft er weer toegeleid dat hij hier twee boeken over heeft geschreven. Overigens na lang aandringen van een aantal trouwe lezers van zijn blogs op de site. Zij dienden dan wel aan te geven welke onderwerpen er in de boeken moesten worden behandeld. Nadat hij alle ideeën in een trechter had gegooid, had hij de basis voor zijn boeken gereed en sloeg aan het schrijven.

De boeken hebben de titels: ‘Frankrijk binnendoor. Ontdek het andere Frankijk’ en ‘Frankrijk binnendoor Loire’. In dit laatste boek wordt onder meer zijn Wijn Roadtrip door de Loire beschreven. Wat weer mooi aansluit op ons thema van deze podcast. Het zijn beide prachtige boeken en echte bestsellers. En we hebben een primeur. Er komt een derde boek over Frankrijk uit. Een betere gast hadden we dan ook niet kunnen uitnodigen.

P.s. de boeken zijn te bestellen via zijn eigen site of via Amazon, Bol.com, Bruna en nog andere online boekhandels.

https://frankrijkbinnendoor.nl/

Prijsvraag

Wat is het favoriete wijngebied van Ruud in de Loire?

Stuur je antwoord naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak kans op één van de 3 gesigneerde Loire-boeken.


De gedronken wijnen:

Muscadet Sevre Et Maine

Vouvray

Touraine Oisly

Menetou-Salon

Pouilly-Fume

Sancerre

Les Graves Chinon


Interesse in het geweldige podcast pakket: 7 Loire wijnen van 113,10 voor 99,- 

Stuur dan een mail met je naam en je adresgegevens naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan gaan ze het zo snel mogelijk in orde maken!


Wat verder ter sprake kwam

Wat verder ter sprake kwam

Herkomst van de naam melon de bourgogne

In de podcast bespraken we kort wat de oorsprong was van de melon de bourgogne druif. Dat deze druif oorspronkelijk uit de Bourgogne streek komt, lijkt ons evident. Maar waarom dan de voornaam melon, vroegen wij ons af. Want de wijn gemaakt van deze druif heeft eerder tonen van limoen dan van meloen. Daar hadden we tijdens de podcast nog geen antwoord op. Maar natuurlijk zijn we na afloop blijven zoeken. En we vonden uiteindelijk de volgende verklaring. Het heeft mogelijk te maken met de vorm van het blad dat rond is en enigszins wat wegheeft van de vorm van een meloen. Oordeel zelf maar. Een foto vind je bij dit stukje.

Overigens is een steeds meer gebruikte alternatieve naam voor de druif melon blanc. Dit om de oorspronkelijke naam niet helemaal over boord te kieperen, maar de toevoeging bourgogne is dan vervangen door de kleur van de druif: blanc. Soms wordt de druif ook wel muscadet genoemd, naar de naam van de streek.


Le sourire au pied l’echelle

Vol trots vertelde Ruud ons dat zijn zoon Jordi een caviste (wijnhandelaar/slijter) is in het hartje van Parijs, vlak bij de Bastille. De plek waar de Franse revolutie in 1789 begon, zoals jullie uiteraard weten.

De wijnwinkel heet: Le sourire au pied l’echelle wat zoveel betekent als de glimlach aan de voet van de ladder. Zijn zaak is bevestigd aan de 106 Rue de la Roquette te Parijs.

Dit jaar is Jordi wederom doorgedrongen tot de beste cavistes van Frankrijk in de tweejaarlijkse wedstrijd Le Meilleur Caviste de France.
Bezoek zijn facebookpagina eens (www.facebook.com/lesourireaupieddelechelle/). Of beter breng eens een bezoekje aan dit prachtige wijnhuis als je in Parijs bent. En het leuke is, je kunt gewoon Nederlands praten. Wel zo handig.

Vraag dan voor ons ook eens waar de naam van de wijnwinkel vandaan komt. Wij horen het graag van je.


Het recept van Esra voor de perfecte kaasstengel

Tijdens de podcast aten we mijn eigen gemaakte kaasstengels. Blijkbaar vonden de aanwezigen dit zo lekker dat ik met het recept op de proppen moest komen. “Leuk voor op onze site” zeiden ze. Hier dus speciaal voor jullie de ingrediënten van mijn snelle en simpele maar altijd geliefde snack:

5 plakjes bladerdeeg, ontdooid (of nog makkelijker en sneller: een rol vers bladerdeeg
van Tante Fanny, te vinden in de koeling van bijna elke supermarkt)

  • Bloem
  • 1 tot 2 eierdooiers
  • 200 gram geraspte jong belegen kaas
  • Zout en peper
  • Za’atar
  • Sesamzaadjes

Maak een lap van 30 bij 30 cm op een met bloem bestoven werkblad. Bestrijk met ei en bestrooi met peper zout en Za’atar Sesamzaadjes en kaas. Rol alles eventueel voorzichtig wat vaster met de deegroller. Snijd repen van 1,5 cm en draai voorzichtig om hun as. Leg op de bakplaat (wel bakpapier eronder). Bak af in ca. 10 minuten. Even af laten koelen op een rooster en voilà, klaar zijn ze.