Skip to main content

Klassiek Frankrijk bij Thiessen

Nog nooit zaten we met de Klare Wijn podcast op zo’n mooie locatie. De 21ste editie werd opgenomen in de historische kelders van wijnhuis Thiessen in Maastricht, het oudste wijnhuis van Nederland. Een prachtige  plek om het eens uitgebreid te hebben over klassieke wijnen uit Frankrijk, uit de Bordeaux bijvoorbeeld of de Loire. Een man die daar alles van weet is Gerry Habets, vinoloog en bedrijfsleider bij Thiessen. En hij heeft ook een hele bijzondere wijn meegenomen dier lang geleden bij Thiessen zelf werd gebotteld. Luister nu naar de nieuwe Klare Wijn Podcast: Klassiek Frankrijk bij Thiessen.De gedronken wijnen:

l’Éclosion 2018 Bruneau Dupuy Saint Nicolas de Bourgueil

€ 24,95

Sylvaner L’Insoumis 2020 Francois Bleger

€ 17,50

Chateau Pierrail 2020 Cuvee Prestige blanc Bordeaux

€ 15,95

Château pas du Cerf Rosé 2020 Côtes de Provence

€ 16,75

Moulin a vent 2019 Domaine de Colonat

€ 16,50

Champagne Baron Dauvergne Grand Cru Brut Prestige

€ 29,95


Bestel deze 6 wijnen HIER. Aangeboden door Thiessen. Speciaal voor Klare Wijn luisteraars van € 121,60 voor €99,95.


Wat verder ter sprake kwam

Wat verder ter sprake kwam

Bijzondere wijn

Tijdens de podcast werden we door Gerry Habets verrast met een zeer bijzondere wijn. Een rode Bourgogne: Chambolle Musigny 1959, gebotteld bij Thiessen zelf. Want vroeger was het heel gebruikelijk dat de meest bijzondere wijnen uit Bordeaux, Bourgogne of andere gebieden gewoon in vat naar Maastricht werden getransporteerd en pas daar in flessen werden gestopt. Dat gebeurt allang niet meer, maar sommige wijnen liggen er nog steeds. Wij hebben de ’59 geproefd en dat was zeer bijzonder. Wil je weten wat we er van vonden? Luister naar podcast 21.

Eigen botteling in de kelders bij Thiessen

Thiessen Wijnkoopers (ja, correct gespeld) te Maastricht heeft decennialang topwijnen uit Bordeaux en Bourgogne gebotteld in hun eigen kelders. Denk hierbij aan wijnen uit bekende gebieden als Montagne Saint-Émilion, Lalande Pomerol en zelfs Pomerol (Chateau Petrus!) voor Bordeaux en Côte de Nuits voor Bourgogne.

De wijn werd dan per fust aangevoerd in vrachtwagens en afgeleverd in de kelders van Thiessen, waar deze vervolgens werd gebotteld en verkocht. Deze kelders bestaan voornamelijk uit mergel. Dit is een mengsel van klei en kalk en heeft als groot voordeel dat het zorgt voor een constant en optimaal klimaat in de kelders, waardoor de wijnen hier perfect kunnen rijpen. 

Maar waarom niet? 

Nou, de introductie van herkomstgebieden (AOP in Frankrijk; BOB in Nederland) is juist bedoeld om de consument een garantie te bieden dat de gekochte wijn ook is gemaakt in het gebied dat op het etiket wordt vermeld. En de parlementariërs vinden dat het bottelen van wijn integraal onderdeel uitmaakt van het totale vinificatieproces en dus niet kan worden uitbesteed aan partijen buiten het herkomstgebied. 

Dus de Franse wijnen met herkomstgarantie dienen voortaan gebotteld te worden door gecertificeerde wijnmakers werkzaam in het gebied waar de wijn is gemaakt en niet langer in de kelders van Thiessen. Helaas.

Maar gelukkig had Gerry Habets (één van de twee bedrijfsleiders) voor ons nog een prachtige Chambolle Musigny liggen uit …. 1959! Hij trok deze speciaal voor ons open. Top!
En na al die jaren nog steeds een prachtige wijn. Santé.


Thiessen en bitterballen?

Thiessen is het oudste, nog bestaande wijnhuis in Nederland, opgericht in 1717 in het pand aan de Grote Gracht in Maastricht. In de podcast hebben we het uitgebreid gehad over de bijzondere geschiedenis van deze wijnkoperij. Waar we niet meer aan zijn toegekomen, is het bespreken van de huidige eigenaar: dat is sinds 2003 de bekende Maastrichtse ondernemer Marcel Mourmans, bekend van de Mora snacks. In Chapeau Magazine staat een leuk interview met deze bijzondere ondernemer. Rijk geworden met bitterballen en nu eigenaar van een wijnhandel. https://www.chapeaumagazine.com/business/marcel-mourmans/


Video van de podcast bij Thiessen