Skip to main content

De Apostelhoeve

Het team van de Klare Wijn Podcast reisde voor deze aflevering speciaal af naar het zuiden van het land, Maastricht om precies te zijn. Want we gingen op bezoek bij de Apostelhoeve, het bekendste en populairste wijnhuis van Nederland. We spraken daar met de jongste generatie: Robin en Gilbert Hulst. Maar ook Pa Mathieu was erbij. Zij vertelden ons alles over hun leven als wijnboer. Over het tekort aan wijn, de generatiestrijd, dagelijkse zorgen, forse prijsstijgingen, de gevolgen van de klimaatverandering en de ambitieuze toekomstplannen. Uiteraard proefden we alle wijnen, waaronder 4 Rieslings van verschillende jaargangen. Ga er dus maar eens lekker voor zitten! De 20ste Klare Wijn Podcast: De Apostelhoeve!De gedronken wijnen:

Pinot Gris Barriques

Riesling 2018, 2016, 2010


Voor deze podcast is geen wijnpakket samengesteld. Mocht je de wijnen van de Apostelhoeve willen proeven, koop ze dan bij je lokale wijnhandelaar, bij de Apostelhoeve in Maastricht, of online. Hierbij een paar links van webshops die Apostelhoeve wijnen verkopen. Een beetje shoppen kan geen kwaad, want soms scheelt het een paar euro per fles. Maar wees er snel bij, want ze vliegen de deur uit.


Korte geschiedenis Apostelhoeve

De Nederlandse wijntraditie vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, na de middeleeuwen maakte de Nederlandse wijntraditie plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal, op de Apostelhoeve, nadat fruitteler Hugo Hulst besloot een wijngaard aan te leggen. De eerste oogst in 1973 leverde 1400 flessen wijn op. Tegenwoordig produceert de Apostelhoeve ieder jaar méér dan 110.000 flessen wijn. De bodem van de Louwberg bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, hetgeen uitermate geschikt is voor het verbouwen van druiven.     

Op de Apostelhoeve, één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, troont Limburgs oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland. Het wijndomein van de Apostelhoeve bestaat op het moment uit 14 hectare, waar 5 verschillende druivensoorten zijn aangeplant: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier. Op het moment leveren deze druivensoorten zes mooie, droge, witte wijnen: de Müller-Thurgau, Auxerrois, Apostelhoeve Cuvée XII, Riesling, Pinot Gris en Pinot Gris Barriques. Daarnaast maakt de Apostelhoeve ook twee prachtige mousserende wijnen: de Riesling Brut en de Apostelhoeve Cuvée XII Brut.