Skip to main content

Bourgogne voor beginners... en de alternatieven

Het is het beroemdste, meest prestigieuze en duurste wijngebied ter wereld: de Franse Bourgogne. Maar ook best ingewikkeld. Want hoe zit het met al die gebiedjes, onuitspreekbare namen, regels, tradities en historische feiten. Dat gaan we allemaal bespreken in deze podcast. En we gaan ook kijken of er nog soortgelijke wijnen te vinden zijn, de we nog wél kunnen betalen. Dat doen we met Joep Speet, magister vini en hoofd inkoper bij Pallas Wines. Veel plezier bij deze podcast: Bourgogne voor beginners… en de alternatieven!

Joep Speet

Joep Speet is jurist, werkte 12 jaar bij een opleidingsinstituut, voordat hij het wijnvak inrolde. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van Pallas Wines (onderdeel van Delta Wines) en helpt de andere inkopers met hun sourcing. Hij heeft een gedegen opleiding (Wijnacademie, WSET3, Oinos, Magister Vini) en heeft onder meer gewerkt bij Sauter Wijnen. Hij heeft zitting in de Adviescommissie Beschermde Oorsprongsbenamingen en geeft sinds 2011 les WSET3, met name over Bourgogne, wat samen met Italië zijn specialisme en passie zijn. Hij is docent en bestuurslid van de Wijnacademie.


De gedronken wijnen:

Domaine Maire Cotes du Jura Chardonnay - 2018

€ 16.45

Paul Cluver Village Chardonnay - 2020

€ 13.75

Franz Keller Pinot Noir - 2019

€ 14.55

Bodega Volcanes Pinot Noir Reserva - 2020

€ 9.50


Bestel deze 4 wijnen HIER. Aangeboden door Grandcru Wijnen. Speciaal voor Klare Wijn luisteraars van € 54,25 voor €48,84.


Wat verder ter sprake kwam

Bourgogne


Besproken boeken

ONTDEK BOURGOGNE!

Dit boek is geschreven door de Vlamingen Gido van Imschoot en Ronny Debaere. Al hoewel Bourgogne welhaast het beroemdste wijngebied ter wereld is, waar de meest prestigieuze wijnen worden gemaakt, is het niet zo bekend bij reizigers. Velen rijden met een kilometer of 130 door de streek heen op weg naar de Côte d’Azur voor hun welverdiende zomervakantie. In de winter zie je hier helemaal niemand.

Daar wilden de auteurs verandering in brengen en schreven dit boek over Bourgogne, waarbij de prachtige natuur, pittoreske dorpen en historische steden worden bezocht. En natuurlijk lunchten en dineerden zij in de lekkerste restaurants en bistro’s en dronken de heerlijkste wijnen uit deze streek.

Zij legden hun ervaringen vast in Ontdek Bourgogne! Alle vijf de wijngebieden komen daarbij uitvoerig aan bod. In een vlotte stijl geschreven, die af en toe de herkomst van beide heren doet raden.

Besproken in Aflevering 8:

Bourgogne voor beginners... en de alternatieven


Te koop bij amazon.com:

ONTDEK BOURGOGNE!

DE INVLOED VAN DE CISTERCIËNZERS OP DE WIJNEN VAN BOURGOGNE

Dit boek is de afstudeerscriptie van onze podcastgast Joet Speet geschreven in het kader van het examen van Magister Vini (SDEN 5) in 2019. Door middel van literatuurstudie en interviews wilde hij achterhalen wat de invloed van de monniken van deze orde was op Bourgognewijnen. De ontwerpen die hij hierin behandelt, zijn: hoe het wijngaardbezit er is gekomen, de terroir indeling (knap ingewikkeld), het wijngaardbeheer, de vinificatie en de verkoop en marketing van de wijn.

Een doorwrocht referaat dat gelezen moet worden door de echte Bourgogne liefhebber. Het boek is te downloaden via internet.