Skip to main content

Clear Wine goes USA!

In de eerste podcast van 2022 gaan we naar de andere kant van de oceaan: De Verenigde Staten. Niet alleen het land van hamburgers, maar ook van wijn. Van goedkope bulk tot de absolute top. Vroeger vooral bekend van de dikke, zoete, schreeuwerige wijnen. Die tijd is allang voorbij. Er komen tegenwoordig ook spannende, mooie gemaakte en geraffineerde wijnen uit de VS. Vooral in Californië wordt veel wijn gemaakt, maar ook andere gebieden zijn in opkomst. Een interessant wijnland met een boeiende geschiedenis. Het wordt allemaal besproken in de 17e Klare Wijn Podcast: Clear Wine goes USA!De gedronken wijnen:

Bonny Doon Cigare Volante Blanc

€ 24.80

Ramey Russian River Chardonnay

€ 42.50

Pedroncelli Zinfandel

€ 16.90

Kutch Sonoma Pinot Noir

€ 41.35


Bestel deze 4 wijnen HIER. Aangeboden door Boonstoppel Wijnen. Speciaal voor Klare Wijn luisteraars van € 125.55 voor €106.70.


Wat verder ter sprake kwam

Vrijwel in elke staat van Amerika wordt wel wijn gemaakt. Vier gebieden springen eruit: Washington State, Oregon, New York State en natuurlijk California, dit laatste gebied is veruit de grootste wijnregio van de Verenigde Staten.


Drooglegging

De 28e president van de VS, Woodrow Wilson, nam op 17 januari 1920 de Prohibition Act aan. Dat betekende een verbod op het “vervaardigen, verkoop of transport van bedwelmende dranken”. De wet was bedoeld om de criminaliteit en de corruptie als gevolg van alcoholgebruik tegen te gaan. Een beetje hypocriet van hem, omdat hij zelf eerst een enorme privé wijnvoorraad aanlegde voordat hij de wet ratificeerde.

Maar hij bereikte met deze wet juist het tegenovergestelde. De productie en handel van alcohol werd verplaatst naar het illegale circuit. Chicago werd het epicentrum van deze clandestiene praktijken en werden beheerst door de bekende maffia baas Al Capone, alias Scareface. Dit legde, geheel tegen de bedoeling van de president in, de basis voor de machtspositie van de maffia in de VS.

Het droogleggen van Amerika liep uit op een complete mislukking. De meeste Amerikanen dronken tijdens de drooglegging evenveel alcohol als daarvoor. Politici en vermogende Amerikanen hadden vaste leveranciers die hen in het geheim voorzagen van alcohol en de gewone man ging thuis alcohol stoken. En zelfs Eliot Ness, de opsporingsambtenaar die de controle op de naleving van de Prohibition Act moest uitvoeren, dronk tijdens deze periode gewoon zijn favoriete whisky van het merk Cutty Sark.

Pas eerst in 1933 zag de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt het nutteloze in van het alcoholverbod en trok de wet weer in.


Goudkoorts

De wijnbouw in het noorden van Californië kwam op gang toen in 1848 een houtzaagmolen (Sutter’s Mill) werd gebouwd in het plaatsje Coloma.

De molen werd gebouwd door de timmerman/aannemer, James Wilson Marshall. Hij vond in dat jaar in de rivierbedding van de American River goud. Hij wilde deze ontdekking natuurlijk voor zichzelf houden, maar dat mislukte.

In de loop van 1849 kwamen dan ook ruim 50.000 Amerikanen naar Californië (de zogenaamde the forty-niners) op zoek naar goud. Het vooruitzicht om puissant rijk te worden, trok deze gelukzoekers aan. De bevolking nam in een tweetal jaar tijd met de factor 25 toe. Deze ware volksverhuizing, the Goldrush genoemd, had onder meer grote gevolgen voor de wijnbouw in het noorden van Californië. Als gevolg van deze explosieve bevolkingsgroei nam de vraag naar wijn aanzienlijk toe. De wijnbouw bouwde zich dan ook in rap tempo uit naar bekende gebieden als Sonoma County en later Napa Valley.