De druif meunier
Voor het maken van champagne worden meestal een drietal druivenrassen gebruikt: chardonnay, pinot noir en meunier. Dus één witte en twee blauwe druiven, want meunier is een blauwe druif.
Het is een vroege rijper die goed bestand is tegen de winterkou en voorjaarsvorst. Dat is wel handig in het koude klimaat van de Champagnestreek. Maar naast deze praktische reden wordt meunier ook gebruikt omwille van zijn kwaliteit. De druif geeft champagne namelijk een frisse en fruitige smaak. Daar waar pinot noir zorgt voor de kracht en chardonnay voor mooie zuren.
Het is dus echt geen ondergeschoven kindje in het trio, maar vervult juist een prominente rol. Ook al is de druif hier minder bekent, het bezet toch de 10e plek op de lijst van meest aangeplante blauwe druiven in Frankrijk.
Tot voor kort heette de druif eigenlijk pinot meunier. Dit is gewijzigd naar meunier om juist de druif een eigen identiteit te geven en uit de schaduw te laten treden van zijn beroemde vader pinot noir. De druif wordt namelijk al voor het eerst genoemd ergens rond 1690, maar bleef maar gezien worden als de Jordi Cruijff onder de druiven. Vandaar de naamswijziging.
Dan de betekenis van de naam van de druif. Het woord meunier betekent in het Frans molenaar, omdat aan de onderkant van de bladeren van deze druivenplant witte draden hangen die met heel wat fantasie lijken op meel. Vandaar dat de druif hiernaar is vernoemd.
Probeer eens een champagne volledig gemaakt van meunier, zoals de Leriche Tournant Tradition Meunier. Je weet niet wat je proeft. Of beter, bestel het hele Klarewijn podcast pakket voor maar € 77,50. Dan kan je alle druiven proeven.
Wij wensen jullie fijne feestdagen en tot volgend jaar.