Skip to main content

Het andere champagne

We naderen het einde van het jaar, dan mag er natuurlijk één soort wijn niet ontbreken: champagne! Op chique feesten en gala’s in films: overal wordt het gedronken door de rich and famous. Maar gelukkig mag ook de gewone man er aan lurken, en niet alleen met de feestdagen. Champagne kan altijd en elke dag! En hoeft niet altijd duur en van een exclusief huis te zijn. Dat gaan we aantonen in de laatste Klare Wijn Podcast van 2021, in samenwerking met Bubbels en Bruis. We gaan er knallend uit, met aflevering 16: ‘Het andere Champagne!’


Audio-probleempje: We hadden tijdens de eerste 28 minuten van de podcast een klein probleem met de microfoons. Alles is nog steeds goed te verstaan, maar soms klinkt het wat vreemd en op afstand. Dan weet je dat. En excuses!


Niek en Ivo de Groot

Eind 2020 maakten wij, Niek en Ivo de Groot, onze eerste trip samen naar Champagne om voor onszelf en vrienden en familie champagne op te halen. Wat begon als een nieuwsjaarsstunt ging al snel over in een obsessie voor het vinden van de mooiste bubbels van onbekende kleine champagnehuizen die al generaties lang met passie door families geleid worden. Inmiddels zijn we 7 champagnereizen verder, hebben we meer dan 100 champagnes geproefd en telt onze ‘Bubbelclub’ al meer dan 500 liefhebbers die onze reizen volgen en ons in Nederland bijstaan met het proeven voor de nieuwe selecties.


De gedronken champagnes:

Voirin Jumel – Blanc de Blanc Grand Cru
(proefpakket)

€ 27.50 (Bouteille)

Leriche Tournant – Tradition Meunier
(proefpakket)

€ 22.50 (Bouteille)

Waris Hubert – Armorial 
(proefpakket)

€ 27,50 (Bouteille)

Leriche Tournant – 50 Tout en Nuances

€ 40 (Bouteille)

Jacques Rousseaux – Cuvée de Réserve

€ 33 (Bouteille)

Penet Chardonnet – Les Epinettes 2010

€ 93 (Bouteille)


Bestel deze 3 Champagnes HIER. Aangeboden door Bubbel en bruis. Speciaal voor Klare Wijn luisteraars van € 100 voor € 77,50 (Inc.2 glazen en een bubble stopper),
EN,.. 10% korting op overige bestelling met korting code: "klare_wijn" !!!


Wat verder ter sprake kwam

Tijdens deze podcast werden er 2 vragen gesteld aan de luisteraar. Email antwoorden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  1. Waarom heet de basis wijn "vin de clair" terwijl hij troebel is?

  2. Op elke champagnefles zit een muselet. Na precies 6 keer draaien is hij los. Waarom is dit altijd precies 6 keer, en niet 3 of 5 keer?


De druif meunier

Voor het maken van champagne worden meestal een drietal druivenrassen gebruikt: chardonnay, pinot noir en meunier. Dus één witte en twee blauwe druiven, want meunier is een blauwe druif.

Het is een vroege rijper die goed bestand is tegen de winterkou en voorjaarsvorst. Dat is wel handig in het koude klimaat van de Champagnestreek. Maar naast deze praktische reden wordt meunier ook gebruikt omwille van zijn kwaliteit. De druif geeft champagne namelijk een frisse en fruitige smaak. Daar waar pinot noir zorgt voor de kracht en chardonnay voor mooie zuren.

Het is dus echt geen ondergeschoven kindje in het trio, maar vervult juist een prominente rol. Ook al is de druif hier minder bekent, het bezet toch de 10e plek op de lijst van meest aangeplante blauwe druiven in Frankrijk.

Tot voor kort heette de druif eigenlijk pinot meunier. Dit is gewijzigd naar meunier om juist de druif een eigen identiteit te geven en uit de schaduw te laten treden van zijn beroemde vader pinot noir. De druif wordt namelijk al voor het eerst genoemd ergens rond 1690, maar bleef maar gezien worden als de Jordi Cruijff onder de druiven. Vandaar de naamswijziging.

Dan de betekenis van de naam van de druif. Het woord meunier betekent in het Frans molenaar, omdat aan de onderkant van de bladeren van deze druivenplant witte draden hangen die met heel wat fantasie lijken op meel. Vandaar dat de druif hiernaar is vernoemd.

Probeer eens een champagne volledig gemaakt van meunier, zoals de Leriche Tournant Tradition Meunier. Je weet niet wat je proeft. Of beter, bestel het hele Klarewijn podcast pakket voor maar € 77,50. Dan kan je alle druiven proeven.

Wij wensen jullie fijne feestdagen en tot volgend jaar.