Skip to main content

Châteauneuf-du-Pape, de pauselijke wijn

Het is één van de meeste iconische wijnen ter wereld, iedereen heeft er weleens van gehoord. Châteauneuf-du-Pape, de pauselijke wijn uit de zuidelijke Cótes du Rhône. Hoe kwam die paus daar lang geleden terecht, wat is het verhaal van de beroemde fles, hoeveel druiven mogen er gebruikt worden, en hoe zit het in de wijngebied met klimaatverandering. Zomaar een paar vragen die we gaan behandelen in de 15e klare wijn podcast met de toepasselijke titel: Châteauneuf-du-Pape, de pauselijke wijn.De gedronken wijnen:

Boutinot - Côtes du Rhône Blanc 2020

€ 10.95

Boutinot - Séguret 2018

€ 16,95

Boutinot - Cairanne 2017

€ 19,95

La Ferme Du Mont - Châteauneuf-du-Pape 2020

€ 33,95


Bestel deze 4 wijnen HIER. Aangeboden door Siersma Wijnadvies. Speciaal voor Klare Wijn luisteraars van € 80,35 voor € 68,30.


Wat verder ter sprake kwam

Documentaire Siersma Wijnadvies


Paus Johannes 22

van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Johannes_XXII

Hij werd rond 1249 geboren te Cahors. Eerst was hij bisschop van Fréjus (1300), daarna van Avignon (1310), en werd vervolgens bevorderd tot kardinaal (1312) onder zijn voorganger Clemens V.

Na een sedisvacatie van meer dan twee jaar, werd hij op 7 augustus 1316, na een bijzonder lastige en ingewikkelde verkiezingsprocedure, tot paus verkozen, met de steun van de toekomstige koning Filips V van Frankrijk en van koning Robert van Napels. De 67-jarige kardinaal Duèze leek een compromisfiguur: gezien zijn leeftijd en zijn zwakke gezondheid dachten zijn kiezers dat hij slechts een overgangspaus zou zijn. In werkelijkheid duurde zijn pontificaat achttien jaar. Hij was de tweede paus in Avignon; hij vergrootte de pauselijke staat Comtat Venaissin met de aankoop van de Enclave des papes in het naburige prinsdom Dauphiné.


Galets roulés

Er zijn verschillende bodemtypen in het Rhônegebied, maar de bekendste is toch wel de bodem die volledig bedekt is met roestkleurige rolkeien, de zogenaamde Galets roulés. Het zijn de restanten van oeroude gletsjers die door de rivier de Rhône in de loop van millennia rond zijn geslepen, de vorm hebben van een aardappel en soms wel zo groot kunnen zijn als een voetbal. De grond daaronder bestaat met name uit zanderig rode klei. Door deze bodem is het bijna ondoenlijk om nieuwe druivenstokken aan te planten. Je vindt er dan ook veel wijnstokken van respectabele leeftijd. Zo tussen de 30 en 70 jaar oud.

De rolkeien zorgen ervoor dat de warmte van de zon overdag wordt opgeslagen en ’s nachts wordt afgegeven aan de druivenstokken en bij regenval het water snel wordt afgevoerd.

Zij hebben echter een nog veel belangrijker functie, want de stenen geven weliswaar warmte af, maar hieraan is in de zuidelijke Rhône geen gebrek. Hiervoor zijn de rolkeien dus niet echt onmisbaar. Belangrijker is dat de rolkeien de grond eronder beschermen tegen uitdroging. Zodoende kunnen de wortels van de wijnstokken zich tegoed doen aan de voedingsstoffen in de vochtige grond. Ondanks de hitte aan de oppervlakte.