Skip to main content

De ins en outs van wijn proeven!

In deze 10e podcast gaan we proeven! Dat doen we natuurlijk tijdens élke podcast, maar in deze aflevering gaan we er veel dieper op in. En dat doen we niet alleen: voor het eerst hebben we een gast. Registervinoloog Antoinet Rentema. Ze gaat ons de fijne kneepjes bijbrengen. Hoe proef je wijn, hoe herken je de aroma’s en wat doet wijn met je hersenen? We gaan het allemaal bespreken. En passant nemen we ook nog de laatste wijntrends door. En we gaan natuurlijk blind proeven, daarbij wordt één ding al snel duidelijk; hoe veel je ook denkt te weten, wijn proeven is een ‘lesje in nederigheid’. Luister naar de Klare Wijn Podcast: De ins en outs van wijn proeven!Antoinet Rentema

Wijn, en alles wat daarbij hoort, is al jaren de grote passie van Antoinet Rentema uit Dordrecht. Nadat ze in aanraking kwam met wijn, wilde ze er alles over weten. Uiteindelijk werd ze registervinoloog en Weinakademiker van de internationale wijnopleiding WSET. Ze maakte vele wijnreizen over de hele wereld en volgde diverse masterclasses. In 2016 besloot ze haar eigen instituut op te richten: Riverspoint, daar geeft ze allerlei wijncursussen. De naam Riverspoint heeft te maken met het Drierivierenpunt in Dordrecht, de historische stad die beroemd werd als stapelplaats voor wijn. Antoinet is niet alleen druk met wijn, ze is ook nog jurist (meester in de rechten, waar ze aan het einde van de podcast nog even aan refereert) bij het Ministerie van Defensie.


De gedronken wijnen:

Bizoe Semillon Crossroad

14.80

Mourgues du Gres Terre d'Argence Blanc

€ 14,50

Loredan Gasparini Cabernet Sauvignon Montello

€ 12,80

Jurgen von der Mark Merdinger Spatburgunder

€ 15,35


Bestel deze 4 wijnen HIER onder de makkelijke naam "Podcast 10: de ins en outs van wijn proeven!"


Wat verder ter sprake kwam

Aromawijzer

In podcast 10 hebben we het veel over een zogenoemde aromawijzer. Dat is een belangrijk hulpmiddel om geuren te leren herkennen in de wijn. Ze zijn er in alle maten en soorten, dus ga maar eens zoeken op internet. Een aromawijzer die wij graag gebruiken is het exemplaar van de Wijnacademie. Je kan ‘m daar bestellen voor een paar euro.

https://www.wijnacademie.nl/webshop-wijnacademie/product/1-aromawijzer


Blind Proeven 

Wil je echt met de billen bloot? Doe dan eens een blind proeverij: erg moeilijk, maar ook erg leuk! De flessen die je daarvoor gebruikt moet je uiteraard verpakken, anders zien de deelnemers gelijk wat ze proeven. Aluminiumfolie wordt daar vaak voor gebruikt, maar je hebt ook speciale ‘sleeves’. Antoinet nam ze mee van het merk: Blind Tasting Sleeve. Je kunt ze o.a. hier bestellen.

https://www.pasteuning.nl/blind-tasting-sleeve-blik-a-4-stuks.html?source=googlebase&gclid=Cj0KCQjwtMCKBhDAARIsAG-2Eu_AKDMUtadPj-ltBWR129EVjt7BYl6gSYk6vqa9WUPDukiuDp9UtA0aAiZFEALw_wcB