Skip to main content

Bijzondere wijnlanden

De zomer zit erop, dus we gaan weer podcasten! In deze negende aflevering hebben we het over bijzondere wijnlanden. Frankrijk, Spanje en Italië slaan we voor de verandering een keertje over. Nee, deze keer zijn de spotlights gericht op wijnlanden als Bulgarije, Noord-Macedonië, Libanon, Griekenland, China en nog vele anderen. Ook daar wordt vaak al eeuwen wijn gemaakt, zijn het dan oude of nieuwe wereldlanden? En waarom weten we er zo weinig van af? Dat heeft vaak met de grillige geschiedenis te maken, Ernst weet daar uiteraard alles van. Wijnen uit dit soort landen hebben meestal geen goede reputatie, wij zullen aantonen dat dit onterecht is!  Verder gaan we cola met rode wijn drinken, want daar zijn de Chinezen zo gek op! Wil je weten hoe dit afloopt? Luister dan nu naar de Klare Wijn Podcast, aflevering 9: Bijzondere wijnlanden.De gedronken wijnen:

Gaia Wines Peloponnisos Monograph Assyrtiko

12.80

Domaine Bessa Valley Enira Red

€ 13,55

Chateau Musar Hochar

€ 22,70

Malvasia Reserve 5 Year Old

€ 14,95


Bestel deze 4 wijnen HIER onder de makkelijke naam "Podcast 9: Bijzondere wijnlanden"


Wat verder ter sprake kwam

Kalimotxo

In deze podcast bespraken en dronken we de Kalimotxo. Een cocktail van Coca Cola en Spaanse rode wijn. De blend bestond al in de jaren 20 van de vorige eeuw, maar werd niet vaak geserveerd, want er waren nauwelijks horecagelegenheden waar Coca Cola werd verkocht.

Toen in 1953 de eerste Coca-Cola fabriek zich in Spanje vestigde, werd het drankje iets bekender, maar werd het niet gezien als een cocktail. Dat mixen deed men voornamelijk om kinderen alvast te laten wennen aan de smaak van rode wijn. Vandaar dat het drankje ook geen naam had.

Daar kwam verandering in, in de jaren ’70 toen de cocktail ineens heel populair werd. En dat is een mooi verhaal. In 1972 was een groep vrienden verantwoordelijk voor de drankvoorziening tijdens het festival Puerto Viejo in Algorta (Spanje). De rode wijn die werd geschonken was echter bar slecht. Waarschijnlijk had de rode wijn te lang in de volle brandende zon gestaan of zo. Hoe dan ook, de vrienden zaten met 2.000 liter slechte rode wijn in hun maag. Ze hadden deze al grotendeels vooraf betaald en waren niet van plan deze zomaar weg te kieperen.

Hierop besloten ze de wijn te gaan blenden met Coca Cola om deze weer drinkbaar te maken. Na veel mixjes geprobeerd te hebben, kwamen zij erachter dat de optimale verhouding tussen de wijn en de frisdrank 50-50 was. Ze gingen aan de slag, maakten 4.000 liter aan en wilden het drankje gaan verkopen. Maar je kon dit recept natuurlijk niet zomaar vertellen tegen de festivalgangers. Coca Cola gemixt met rode wijn dat zou niet echt aanslaan, was de gedachte.

Er moest dus een pakkende naam worden verzonnen. Eén van de vrienden werd Kalimero of kortweg Kali genoemd. Hij had een niet heel aantrekkelijk uiterlijk en toen de vrienden heel hard aan het nadenken waren over de naam van het drankje, kwam Kali aangelopen. Eén van hen schoot toen het Baskische woord voor lelijk te binnen: motxo. Dus stelde hij Kalimotxo voor als naam voor de cocktail. Deze werd uiteraard unaniem aangenomen. Het drankje werd een knallend succes en niet alleen op het festival.

Het werd ook heel populair in Baskenland en later in heel Spanje. In de rest van Spanje wordt het drankje onder meer Calimocho of Rioja Libre genoemd. Het wordt gedronken op verjaardagen, feesten en bij botellóns. Een botellón is ontstaan in de jaren negentig en bestaat uit een aantal vrienden die in de buitenlucht afspreekt om alcohol te gaan drinken. Daarna gaan ze met zijn allen stappen.

Kalimotxo is inmiddels ook populair in Noord en Zuid-Amerika en in Oost-Europa. Zo wordt het in Tjechië houba (paddenstoel) genoemd, in Roemenië motorină (dieselbrandstof) en in Duitsland Kalte Muschi (koud poesje). Prachtige namen.

Dan het recept voor zover dat nog niet duidelijk was: meng in gelijke delen een Spaanse rode wijn met Coca-Cola in een longdrinkglas, roer het met een barlepel, gooi er wat ijsklontjes in en prik een schijfje citroen op de rand van het glas.

Salud!


Chateau Changyu Moser XV

In deze postcast (nr. 9) dronken we een Chinese wijn gemaakt van 100% cabernet sauvignon van wijnhuis Chateau Changyu Moser XV gevestigd in de provincie Ningxia. Het is een joint venture tussen het oudste moderne wijnhuis uit China Changyu en het Oostenrijkse wijnhuis Lenz M. Moser. Zij maakten samen de eerste Chinese wijn die de Europese markt betrad. En dat was in 2013.

En natuurlijk hebben de Chinezen besloten om de wijngaarden op te sieren met een heus wijnkasteel. Compleet met grachten en fonteinen. Het is een op ware grootte nagebouwd Bordeauxs wijnkasteel. Officieel geopend op 18 augustus 2013. De bouw kostte slechts € 70 miljoen. Het heeft een enorme wijnkelder en een hightech bottellijn. Alles is hypermodern. Het herbergt ook een museum waarin de wijngeschiedenis van China wordt tentoongesteld. En uiteraard worden hier heel sjieke wijnproeverijen georganiseerd.

Chateau Changyu Moser XV Cabernet Sauvignon 2017 (18,95 euro, gekocht bij Grandcruwijnen.nl)

Wat verder ter sprake kwam