Skip to main content

La Dolce Vita
10 Italiaanse wijnverhalen

Italië, het is een prachtig wijnland, maar ontzettend ingewikkeld. Met al die inheemse, onuitspreekbare druivensoorten, verwarrende wijnwetten en ontelbare gebiedjes. In deze zesde podcast gaan we het daar niet te veel over hebben, want het moet immers wel een beetje leuk blijven. Nee, we bespreken tien prachtige Italiaanse wijnverhalen waar de zon spontaan van gaat schijnen. En dat kunnen we in deze waardeloze lente wel een beetje gebruiken. Het gaat over een bisschop die zich letterlijk dood zuipt, wijngod Bachus, ruzie in Barolo, een fontein waar 24/7 wijn uit stroomt en ga zo maar door. Wat wil je nog meer?

Luister naar podcast 6: La Dolce Vita


Uitslag Prijsvraag

Eindelijk kunnen we de winnaar bekend maken van onze Niepoort prijsvraag uit Podcast 4 over de Nederlandse wijnpioniers. Het antwoord op de vraag: ‘welke Niepoort port werd uitgeroepen tot beste port ter wereld’, luidt: de Niepoort Vintage 2017.

We kregen veel goede antwoorden en daarom hebben we geloot. Alle briefjes gingen in een champagnekoeler en Ernst had de eer om er een briefje uit te trekken. En daarop stond…. Kristiaan Huijbers!!! Kristiaan, jij krijgt een geweldige Vintage Port 2015 van Niepoort toegestuurd door de importeur Horizon Wines. Gefeliciteerd, namens het hele team van de Klare Wijn Podcast.De gedronken wijnen:

Le Pianure Pinot Grigio uit Friuli Venezia Giulia, een DOC, Andrea Stocco 1910

€ 7,95

Citari Quarantacinque (45) Garda Classico Chiaretto DOC

€ 12,95

Carlo Chiesa Langhe Nebbiolo - 2019

€ 15,95

Querce Bettina Rosso di Montalcino

€ 19,95


Bestel deze 4 wijnen HIER onder de makkelijke naam "Podcast 6: La Dolce Vita, 10 Italiaanse wijnverhalen"Besproken boeken

THE SOMMELIERS ATLAS OF TASTE

Dit boek geschreven door sommelier Rajet Parr en wijnexpert Jordan Mackay beschrijft het terroir (de bodem, de druiven, de ligging en het klimaat) van zowat alle toonaangevende wijnregio’s in West-Europa. En uit deze omvangrijke selectie worden de topwijnproducenten per appelatie besproken. De wijnen van de verschillende wijnmakers worden steeds met elkaar vergeleken op basis van hun smaak. De ene heeft wat meer zuren, de ander wat meer mineraliteit, de derde smaakt aards. Etcetera.
De gedetailleerde beschrijvingen worden rijk ondersteund met foto’s van wijngaarden, -kelders en -boeren.
Maar we moeten zeggen, het is echt een boek voor de wijnliefhebber. Niet heel toegankelijk voor de beginnende wijndrinker.

Besproken in Aflevering 6:

La Dolce Vita, 10 Italiaanse wijnverhalen


Te koop bij Vos & Van der Leer:

THE SOMMELIERS ATLAS OF TASTE

DOM PERIGNON IN EEN RUGZAK

Als pasgeboren baby kreeg hij van zijn oma al een druppel Champagne toegediend. Deze eerste kennismaking heeft geleid tot een levenslange passie voor wijn. Sterker binnen zijn familie zijn eten en drinken heilig.
Huib Edixhoven trekt voor zijn werk de hele wereld over en vertelt in dit boek over al zijn reizen en leert je tussendoor hele leuke, grappige feitjes over de wijnen die hij in de verste uithoeken van de wereld heeft gedronken.
Het boek is zo onderhoudend geschreven, dat je hem bijna eerder uit hebt, dan je normaliter een fles wijn opdrinkt.

Besproken in Aflevering 6:

La Dolce Vita, 10 Italiaanse wijnverhalen


Te koop bij Amazon:

DOM PERIGNON IN EEN RUGZAK

ASTERIX EN DE WAARHEID

We zeiden het al in podcast nummer 6: de strips van Asterix zijn vaak op feiten gebaseerd. En daar hebben René van Royen en Sunnyva van der Vegt een geweldig boek over geschreven: Asterix en de Waarheid. Het dagelijks leven van de Galliërs en de Romeinen in de tijd dat Julius Caesar regeerde, wordt tot in elk detail besproken. De gastvrijheid, kleding, eten en drinken, haardracht, beroepen, wapens, betekenissen van gebaren, emancipatie, huisdieren en natuurlijk het drinken van wijn. Niets wordt overgeslagen Een heel leuk boek om echt te leren hoe de Gallo-Romeinse samenleving functioneerde in de eerste eeuw voor Chr.

Besproken in Aflevering 6:

La Dolce Vita, 10 Italiaanse wijnverhalen


Te koop bij Bol.com:

ASTERIX EN DE WAARHEID