Skip to main content

Nederlandse wijnpioniers

In deze 4e podcast gaan we het hebben over Nederlandse wijnpioniers. Want het is misschien wel het best bewaarde geheim in wijnland. Wij nuchtere Hollanders hebben een behoorlijke stempel gedrukt op de internationale wijnbouw. Zonder de Nederlanders had Bordeaux misschien wel nooit bestaan. En hadden ze in Zuid-Afrika nog altijd zure meuk gedronken. Van wijngaarden in Californië tot Nieuw-Zeeland. Overal zitten tegenwoordig Nederlandse wijnboeren. We gaan er in deze aflevering maar liefst 10 bespreken, van Eric Albada Jelgersma, via Ilja Gort, door naar de Ponnetjes en zelfs de Posjes. En het ene verhaal is nog mooier dan het andere. Daarom is de ondertitel van deze aflevering: Hollands glorie, potverdorie! Veel luisterplezier…De gedronken wijnen:

DeMorgenzon, Stellenbosch Chenin Blanc

€ 11,80

Chateau Peyrou Castillon Cotes de Bordeaux

€ 15,95

Salentein Malbec Barrel Selection

€ 14,95

Niepoort Tawny

€ 12,95


Bestel deze 4 wijnen HIER onder de makkelijke naam "Podcast 4: Nederlandse wijnpioniers"


Wat verder ter sprake kwam


Prijsvraag:

In deze 4e podcast hebben we een geweldige prijsvraag bedacht. Ergens in de podcast behandelen we het geweldige verhaal over de ‘Nederlandse’ familie Niepoort in Portugal. Daarbij stellen we een vraag over een bepaalde port. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het juiste antwoord en win deze fantastische Niepoort Vintage Port 2015 ter waarde van 85 euro! Beschikbaar gesteld door Horizon Wines, waarvoor grote dank! Snel luisteren dus….


Let op! Heb je voor maandag 26 april 8:00 je antwoord gemaild? Doe dat dan even opnieuw!

Het treden van de Port

In podcast nummer 4 hebben we een verhaal gewijd aan Port (Niepoort; verhaal nummer 10). Port is ontstaan aan het einde van de 17 e eeuw. De toenmalige Engelse regering legde een embargo op de handel met Franrijk, waar zij weer eens oorlog mee voerden. Maar aangezien de Engelsen verzot waren op wijn, zochten zij het wat zuidelijker en kwamen uit in Portugal. Om te zorgen dat de wijn tijdens de lange zeereis goed bleef, werd er brandewijn aan toegevoegd. In de 18 e eeuw werd brandy vervangen door wijnalcohol. Niet alleen bleef de wijn hierdoor goed bewaard, maar werd ook het vergistingsproces (het door de schimmels omzetten van suikers in alcohol) vroegtijdig gestopt. Het gevolg was dat er veel restsuiker in de wijn achterbleef, hetgeen de wijn een zoete smaak gaf. Daarnaast zorgde de toevoeging van wijnalcohol dat het alcoholpercentage in de wijn opliep richting de 18 tot 20%. In de loop van de eeuwen is er aan de vinificatie van Port niet veel veranderd.

Ook een eeuwenlange traditie bij het maken van Port (dat vandaag de dag nog steeds wordt gedaan) is het zogenaamde treden van de wijn. Tijdens de oogst, meestal ergens in september, worden de druiven voorzichtig in emmertjes of plastic kratten neergelegd en naar de wijnkelder gebracht. Daar worden ze geleegd in grote open bakken. Aan het einde van de dag worden dan de druiven gekneusd door met de blote voeten er doorheen te lopen. Een aantal mannen of vrouwen slaan de armen om elkaar heen en beginnen op de druiven te dansen. Zo barsten de schilletjes van de druiven open en komen de schimmels in contact met de suikers in de druiven en begint het druivensap te gisten, waardoor wijn ontstaat. Deze traditionele methode gebeurt bijna alleen nog maar bij het maken van Port. Voor het maken van alle andere wijnen wordt het vergistingsproces machinaal op gang gebracht.


De grootste fles

In het begin van de podcast spraken we nog even over grote wijnflessen. De grootste fles ter wereld is speciaal ontwikkeld voor het Zwitserse restaurant Gasthaus zum Gupf in Rehetobel. De fles van Weingut Kracher is 2,4 meter hoog en 68 centimeter in doorsnee en heeft een inhoud van 480 liter. Het equivalent van 640 normale flessen. De kurk is 18 cm lang. Normaal is deze 2,4 centimeter. De fles is overigens gevuld met een trockenbeerenauslese gemaakt in Oostenrijk en weegt 630 kilo. Kracher is de beroemdste producent van edelzoete wijnen in Oostenrijk. Ontzettend lekker, maar helaas flink aan de prijs. De betere soorten, kosten zo’n 50 euro per fles, en dan hebben we het over een flesje van 0,375 liter. Omgerekend zou deze megafles dus bij benadering 64.000 euro hebben gekost. Proost


Besproken boeken

WIJNKRONIEKEN,
Twintig eeuwen Nederlanders en wijn

Voor de geschiedenis van Jan van Riebeeck en Simon van der Stel raden we dit keer een Nederlandstalig boek aan. Ook wel eens leuk. Het boek heet Wijnkronieken, Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. Geschreven door Mariëlla Beukers.

Nederland was van oudsher geen toonaangevend wijnland, waar veel mooie wijnen werden geproduceerd, maar wel een land dat grote invloed heeft gehad op de mondiale wijnhandel. In de loop der eeuwen nam de Nederlandse handel in wijn alleen maar toe.  Zo werd er in de 16e eeuw in Nederland al meer Bordeauxwijn verhandeld, dan in het Bordeauxland bij uitstek Engeland. Wij importeerden wijnen uit met name Frankrijk en Duitsland en exporteerden het merendeel weer over heel de wereld vanuit de Rotterdamse en Amsterdamse havens.
De Gouden Eeuw is ook de periode waarin de Nederlanders overzee voor het eerst wijngaarden gaan aanplanten en wel in Zuid-Afrika. Dit alles valt te lezen in dit prachtig geïllustreerde boek vol met foto’s, tekeningen en afbeeldingen van schilderijen.

Besproken in Aflevering 4:

Nederlandse wijnpioniers


Te koop bij Vos & Van der Leer:

Wijnkronieken, Twintig eeuwen Nederlanders en wijn

DE NIEUWE WIJNSURVIVAL GIDS

Wie kent hem niet? De Nederlandse wijnboer uit Bordeaux die als marketingstunt zijn neus in 2015 (voor één jaar) liet verzekeren bij Lloyd’s of London voor een slordige € 5 miljoen euro. Zijn naam: Ilja Gort. Hiermee kwam hij in het Guiness Book of Records. Het kostte hem een vermogen aan verzekeringspremie, maar zijn naam was direct gevestigd in de wijnwereld.

Hij is eigenaar van het wijnhuis Chateau la Tulipe, gevestigd in Libornais, de rechteroever van Bordeaux.

In zijn spaarzame vrije tijd schrijft hij naast artikelen, ook romans en wijnboeken. Hij schrijft op een ludieke, humoristische en smakelijke manier over alles wat er zich in de wijnwereld afspeelt. En dan ook nog op een heel toegankelijke manier. Zijn motto is dan ook: ‘Wijn is om te lachen en om van te genieten’. Nou dat kun je met dit boek in handen. Hierin staat onder andere het verhaal over tulpen in de wijngaard.
Daarnaast heeft hij nog tal van wijnboeken geschreven, die echt allemaal het lezen waard zijn. 

Besproken in Aflevering 4:

Nederlandse wijnpioniers


Te koop bij Vos & Van der Leer:

DE NIEUWE WIJNSURVIVAL GIDS