Skip to main content

De Druifluis, vriend van La Rioja

Hij is slechts 1 millimeter groot, weegt 0,1 gram, heeft een ei-vormig lichaampje en wist samen met z’n miljoenen broertjes en zusjes vrijwel alle wijngaarden in Europa te vernietigen. In de derde podcast gaan we het hebben over de druifluis, ook wel Phylloxera genaamd. En nou denk je misschien? Gaan die jongens een uur lang praten over een luis? Jazeker, want het is een intrigerend verhaal. Uiteraard worden er ook weer mooie wijnen gedronken tijdens de podcast. Na het verhaal over de opmars van de druifluis komen we uiteindelijk uit in de Spaanse Rioja, waar ze juist profiteerden van de luizencrisis in Bordeaux en andere landen. Het Spaanse wijngebied bloeide enorm op en plukt daar nog steeds de vruchten van. Toch werd ook Spanje getroffen door de Phylloxera.  Je hoort het allemaal in aflevering 3: De druifluis; vriend van La Rioja.De gedronken wijnen:

Rioja – Vivanco Rioja Blanco

€ 8,50

Lassalle Graves Blanc

€ 13,20

St Johns Road: Blood & Courage Barossa

€ 15,95

La Maldita Rioja Garnacha, Rafael Vivanco

€ 7,80


Bestel deze 4 wijnen HIER onder de makkelijke naam "Podcast 3: De Druifluis, vriend van La Rioja"


Wat verder ter sprake kwam

"Het wijngevecht" la batalla del vino de Haro

De wijnhoofdstad in La Rioja is Haro. Even buiten deze stad wordt ieder jaar op 29 juni, de dag van de patroonheilige San Pedro, het festival: la batalla del vino de Haro (het wijngevecht) gehouden. Hierbij gooien mensen wijn naar en over elkaar heen. Deze traditie gaat al terug tot de 13e eeuw en is vermoedelijk begonnen om een geschil tussen de dorpen Haro en Miranda de Ebro op een ludieke manier te beslechten met het gooien van wijn in plaats van met stenen naar elkaar. Een prachtige oplossing tegen zinloos geweld vinden wij. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een   wereldwijd bekend wijnfestival.

De dag zelf begint om 07.00 uur. Dan vertrekken de deelnemers geheel in wit gekleed en met een rood sjaaltje om de nek uitgerust met kruiken, kannen, flessen en vaten vol met rode wijn uit Haro. Onder aanvoering van de burgemeester te paard lopen zij naar de hermitage San Felices de Bilibio, alwaar eerst een mis wordt gehouden. Hierna begint de klim naar de top van de Riscos de Bilibio alwaar het wijngevecht losbarst.
’s Middags is het gevecht afgelopen en wordt gezamenlijk geluncht. De dag wordt afgesloten met een groot feest in Haro. 


De druifluis

De druifluis heeft zich in de 21ste eeuw noodgedwongen moeten evolueren om te overleven. Zo zijn er inmiddels zeven druifluispopulaties bekend, biotype A t/m G. Type B t/m G, de nieuwe varianten, zijn dusdanig gemuteerd dat zij zich kunnen voeden aan de wortels van de voorheen resistente Amerikaanse onderstokken. Een sterk staaltje Darwinisme.
Onderzoekers proberen nu koortsachtig de stukken DNA in de wijnstok te identificeren die zorgen voor de resistentie tegen de nieuwe varianten.

De laatste ons bekende uitbraak van de druifluis, type G1, heeft plaatsgevonden in 2019 in Yarra Valley gelegen in de deelstaat Victoria (Australië). Het gebied is vervolgens volledig in quarantaine gegaan.

Om in de toekomst sneller een uitbraak te kunnen detecteren is in Australië een gratis app ontwikkeld, de Snap Send Solve app. Hierdoor kunnen wijnboeren verdachte plagen, waaronder de druifluis, rapporteren aan Agriculture Victoria. Deze overheidsinstantie gaat vervolgens over tot de inspectie van de wijngaard. En als deze is besmet, gaan zij de wijnboer helpen bij het beheersen en bestrijden van het ondier.
De app is inmiddels als meer dan een half miljoen keer gedownload.


Besproken boeken

PHYLOLOXERA, HOW WINE WAS SAVED FROM THE WORLD

Dit boek geschreven door Christy Campbell gaat om over de 1 mm grote, 0,1 gram wegende druivenluis Phylloxera Vastatrix die geheel in haar eentje in staat is gebleken wereldwijd miljoenen hectares wijnplanten te vernietigen. Ondanks de lovende kritieken over de leesstijl: “het leest als een thriller” en “een detective met een romantisch einde”, vond ik het moeilijk door dit boek heen te komen. Het boek staat vol met details en heeft veel uitweidingen, te veel naar mijn zin. Ik vond het lastig steeds de rode draad te blijven volgen. Maar doorwrocht is het zeker. Het is echt een boek voor de liefhebber

Besproken in Aflevering 3:

De Druifluis, vriend van La Rioja


Te koop bij Vos & Van der Leer:

Phylloxera, how wine was saved from the world

IN SEARCH OF BACCHUS,
Wanderings in the Wonderful World of Wine Tourism

De Amerikaanse journalist George Taber schreef dit boek met de even fraaie titel als ondertitel:

In Search of Bacchus,
Wanderings in the Wonderful World of Wine Tourism 

Het boek staat vol met intrigerende grootse verhalen over werelds beste wijnregio’s (waaronder La Rioja) en voert een aantal fascinerende figuren op uit de wondere wijnwereld. Daarnaast is het boek doorspekt met leuke, grappige kleine feitjes en weetjes. Uiteraard heeft hij voor dit boek weer zeer gedegen onderzoek gedaan, zoals we dat van hem kennen. Het is heel vlot geschreven en leest als een trein. We zeggen kopen dat boek!