Skip to main content

Boekenkast

Hier vind je in een oogopslag de boeken die allemaal besproken worden tijdens de Podcasts en die wij sterk aanraden. Natuurlijk zie je de specifiek besproken boeken bij een podcast ook terug op de detail pagina van de podcast :)


TO CORK OR NOT TO CORK

Dit boek is van de auteur George M. Taber. Hij was de enige journalist die aanwezig was tijdens de legendarische Judgement of Paris (de wijnbattle tussen Amerikaanse en Franse wijnen) gehouden op 24 mei 1976 in het Inter Continental Hotel te Parijs. Hij publiceerde hierover in Time Magazine en werd op slag wereldberoemd. Vervolgens heeft hij hier een boek over geschreven dat meteen een bestseller werd. Dat smaakte naar meer.

Het boek to cork or not to cork gaat over iets heel anders, namelijk DE afsluiter van de wijnfles: kurk. Saai? Allerminst. Het bespreekt de felle discussie die begint in de jaren 70 van de 21ste eeuw tussen kurkproducenten en wijnboeren die de kurken afnemen. Over en weer worden elkaar felle verwijten gemaakt over de vermeende bedenkelijke kwaliteit van kurk. Maar ligt het aan de kurk zelf of kent de muffe naar nat karton ruikende en smakende wijn een andere oorzaak? In ieder geval lopen de gemoederen zo hoog op dat er menig rechtszaak om is gevoerd. Het heeft ook geleid tot de ontwikkeling van glazen doppen, synthetische kurken en schroefdoppen als alternatieve stoppers op wijnflessen. Dit alles is heel onderhoudend geschreven. Het boek leest als een thriller.

Besproken in Aflevering 1:

Flessen, kurken en etiketten


Te koop bij Vos & Van der Leer:

To Cork or Not to Cork

THE HISTORY OF WINE IN 100 BOTTELS

Dit boek is geschreven door de populaire Engelse wijnauteur Oz Clarke. Prachtig geschreven volzinnen met daarin veel humor verwerkt zoals alleen de Engelsen dat kunnen. Heerlijk onderkoeld ook, maar toch vol met erudiete kennis.

In The history of wine in 100 bottels neemt Oz ons mee door de hele wijngeschiedenis van de eerste wijn uit Georgië 6000 jaar voor Christus, naar de wijnbarretjes in Pompeii, beweert hij stellig dat de Engelsen de uitvinders zijn van Champagne en vertelt hij over de meesteroplichter uit Amerika, Rudy Kurniawan, die de wijnwereld voor tientallen miljoenen dollars oplichtte. Hiervoor belandde hij terecht achter de tralies. In 2020 is hij overigens vrijgelaten en op het vliegtuig gezet naar Indonesië, zijn geboorteland. Want zelf zijn Amerikaanse visum had hij vervalst.

Besproken in Aflevering 1:

Flessen, kurken en etiketten


Te koop bij Vos & Van der Leer:

The History of Wine in 100 Bottles

BURP, THE OTHER WINEBOOK

Het is de Nederlandse schrijvers Bas Korpel en Jur Baart echt gelukt een ander wijnboek te schrijven. De titel is niet alleen uitdagend, maar het onderwerp helemaal. Want ga er maar aan staan, een heel boek schrijven over het onderwerp wijnetiketten. Zeker geen eenvoudige opgave. De etiketten worden steeds in kleur afgedrukt. Terwijl ieder verhaal begint met en zwart-wit foto die ogenschijnlijk niets met het onderwerp te maken heeft. Dit alles wordt ook nog opgesierd met prachtige tekeningen gemaakt met een dikke rode stift. Echt een heel fraaie vormgeving.

Dan de inhoud. Bij ieder etiket vertellen zij het verhaal achter het ontwerp. Een voorbeeld. Het Australische wijnhuis d’Arensberg maakt wijn onder de naam Stump Jump en op het etiket prijken een rijtje letters die per rij kleiner worden. Het zicht van de wijnmaker ging namelijk steeds verder achteruit en regelmatig moest hij dan ook de opticien visiteren. Dat wilde hij tot uiting laten komen op het etiket door de zogenaamde Snellen kaart af te drukken. Dit is de kaart die opticiens gebruiken om te beoordelen of de klant de letters op de volgende rij nog wel kan lezen om zo de oogafwijking vast te kunnen stellen. Deze kaart is vernoemd naar een Nederlandse professor Herman Snellen, die de kaart in 1862 introduceerde. Hoe leuk is dat. Zo staat het boek vol met dit soort verhalen. Het boek is een aanrader.

Besproken in Aflevering 1:

Flessen, kurken en etiketten


Te koop bij Vos & Van der Leer:

Burp, The other winebook

PHYLOLOXERA, HOW WINE WAS SAVED FROM THE WORLD

Dit boek geschreven door Christy Campbell gaat om over de 1 mm grote, 0,1 gram wegende druivenluis Phylloxera Vastatrix die geheel in haar eentje in staat is gebleken wereldwijd miljoenen hectares wijnplanten te vernietigen. Ondanks de lovende kritieken over de leesstijl: “het leest als een thriller” en “een detective met een romantisch einde”, vond ik het moeilijk door dit boek heen te komen. Het boek staat vol met details en heeft veel uitweidingen, te veel naar mijn zin. Ik vond het lastig steeds de rode draad te blijven volgen. Maar doorwrocht is het zeker. Het is echt een boek voor de liefhebber

Besproken in Aflevering 3:

De Druifluis, vriend van La Rioja


Te koop bij Vos & Van der Leer:

Phylloxera, how wine was saved from the world

IN SEARCH OF BACCHUS,
Wanderings in the Wonderful World of Wine Tourism

De Amerikaanse journalist George Taber schreef dit boek met de even fraaie titel als ondertitel:

In Search of Bacchus,
Wanderings in the Wonderful World of Wine Tourism 

Het boek staat vol met intrigerende grootse verhalen over werelds beste wijnregio’s (waaronder La Rioja) en voert een aantal fascinerende figuren op uit de wondere wijnwereld. Daarnaast is het boek doorspekt met leuke, grappige kleine feitjes en weetjes. Uiteraard heeft hij voor dit boek weer zeer gedegen onderzoek gedaan, zoals we dat van hem kennen. Het is heel vlot geschreven en leest als een trein. We zeggen kopen dat boek!

WIJNKRONIEKEN,
Twintig eeuwen Nederlanders en wijn

Voor de geschiedenis van Jan van Riebeeck en Simon van der Stel raden we dit keer een Nederlandstalig boek aan. Ook wel eens leuk. Het boek heet Wijnkronieken, Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. Geschreven door Mariëlla Beukers.

Nederland was van oudsher geen toonaangevend wijnland, waar veel mooie wijnen werden geproduceerd, maar wel een land dat grote invloed heeft gehad op de mondiale wijnhandel. In de loop der eeuwen nam de Nederlandse handel in wijn alleen maar toe.  Zo werd er in de 16e eeuw in Nederland al meer Bordeauxwijn verhandeld, dan in het Bordeauxland bij uitstek Engeland. Wij importeerden wijnen uit met name Frankrijk en Duitsland en exporteerden het merendeel weer over heel de wereld vanuit de Rotterdamse en Amsterdamse havens.
De Gouden Eeuw is ook de periode waarin de Nederlanders overzee voor het eerst wijngaarden gaan aanplanten en wel in Zuid-Afrika. Dit alles valt te lezen in dit prachtig geïllustreerde boek vol met foto’s, tekeningen en afbeeldingen van schilderijen.

Besproken in Aflevering 4:

Nederlandse wijnpioniers


Te koop bij Vos & Van der Leer:

Wijnkronieken, Twintig eeuwen Nederlanders en wijn

DE NIEUWE WIJNSURVIVAL GIDS

Wie kent hem niet? De Nederlandse wijnboer uit Bordeaux die als marketingstunt zijn neus in 2015 (voor één jaar) liet verzekeren bij Lloyd’s of London voor een slordige € 5 miljoen euro. Zijn naam: Ilja Gort. Hiermee kwam hij in het Guiness Book of Records. Het kostte hem een vermogen aan verzekeringspremie, maar zijn naam was direct gevestigd in de wijnwereld.

Hij is eigenaar van het wijnhuis Chateau la Tulipe, gevestigd in Libornais, de rechteroever van Bordeaux.

In zijn spaarzame vrije tijd schrijft hij naast artikelen, ook romans en wijnboeken. Hij schrijft op een ludieke, humoristische en smakelijke manier over alles wat er zich in de wijnwereld afspeelt. En dan ook nog op een heel toegankelijke manier. Zijn motto is dan ook: ‘Wijn is om te lachen en om van te genieten’. Nou dat kun je met dit boek in handen. Hierin staat onder andere het verhaal over tulpen in de wijngaard.
Daarnaast heeft hij nog tal van wijnboeken geschreven, die echt allemaal het lezen waard zijn. 

Besproken in Aflevering 4:

Nederlandse wijnpioniers


Te koop bij Vos & Van der Leer:

DE NIEUWE WIJNSURVIVAL GIDS

JUDGEMENT OF PARIS, CALIFORNIA VS FRANCE

Dit is het boek geschreven door de enige journalist die aanwezig was tijdens de Amerikaans-Franse wijnwedstijd: George Taber. Het evenement werd gehouden in 1976 in het Intercontinental Hotel te Parijs. In het hol van de leeuw dus. De uitslag zette de wijnwereld volledig op zijn kop. Tijdens een blindproeverij werden de beste witte wijnen uit de Bourgogne en de beste rode wijnen uit Bordeaux tegenover de Amerikaanse tegenhangers geplaatst en blind geproefd. De jury bestond met name uit Franse wijnconnaisseurs. De uitslag 2-0 voor Amerika. Un grande scandale.

In de categorie wit won de chardonnay van Chateau Montelena (1973) en in de categorie rood won de cabernet sauvignon van Stag’s Leap Wine Cellars (1973). In de laatste categorie werd de cabernet sauvignon van Chateau Mouton Rothschild (1970) overigens 2e. Weer moest baron Philippe genoegen nemen met een 2e plaats. Dit nadat hij het net voor elkaar had gekregen, na 51 jaar lobbyen, om zijn beste wijn van de 2e naar de 1e klasse te laten promoveren. Hij was amper bekomen van zijn decennialange inspanningen en dan krijg je dit. Je kunt je voorstellen hoe de baron zich toen voelde. Dit alles wordt fantastisch beschreven in het boek van George Taber dat niet mag ontbreken in je wijnboekencollectie.

Besproken in Aflevering 5:

Baron Philippe de Rothschild


Te koop bij Vos & Van der Leer:

JUDGEMENT OF PARIS, CALIFORNIA VS FRANCE

LES ETIQUETTES DES GRAND CRUS CLASSES DU MEDOC DEPUIS 1955

Helaas is dit boek uit 1993 niet in ons bezit, maar van een goede (wijn-)vriend. Het staat vol met afbeeldingen van de etiketten van de grand cru wijnen uit de Bordeauxstreek en de ontwikkeling daarvan in de loop der jaren. De wijnhuizen zelf worden kort beschreven. Gelukkig ook in het Nederlands. Een heel mooi geïllustreerd boek. Ik weet niet of deze nog ergens te koop is, maar als je hem tegenkomt: direct kopen.

EEN HEDONIST IN DE KELDER, VERHALEN OVER WIJN

Jay McInerney is begonnen als romanschrijver, maar later is hij ook wijnessays gaan schrijven. Dit boek is dan ook een verzameling van bonte verhalen over de wondere wijnwereld met zijn markante persoonlijkheden. Zo beschrijft hij het leven van ‘founding wijngek’ en 3e president van de VS Thomas Jefferson, die kisten vol Franse wijn liet vervoeren naar zijn kelder op het landgoed Monticello. Beschrijft hij de barolo oorlog tussen de Traditionalisten en de Modernisten, neemt hij ons mee op zijn reizen naar Sonoma County (Russian River), het Spaanse La Rioja, Bordeaux, Bourgogne en Veneto. Hij bezoekt wijnhuizen als Lafite en Mouton Rothschild, Cheval Blanc, Latour en Haut-Brion. Ook beschrijft hij op meeslepende wijze de oorzaak van de ruzie tussen Peter en Robert Mondavi dat heeft geleid tot het opbreken van hun samenwerking en het ontstaan van de familievete. Robert heeft hierna met heel veel succes zijn eigen wijnhuis opgericht, Mondavi Winery. Later is hij zelfs een joint venture aangegaan met baron Philippe de Rothschild. Het boek is heel vlot, grappig en met stijl geschreven. 

Besproken in Aflevering 5:

Baron Philippe de Rothschild


Te koop bij Vos & Van der Leer:

EEN HEDONIST IN DE KELDER, VERHALEN OVER WIJN

THE SOMMELIERS ATLAS OF TASTE

Dit boek geschreven door sommelier Rajet Parr en wijnexpert Jordan Mackay beschrijft het terroir (de bodem, de druiven, de ligging en het klimaat) van zowat alle toonaangevende wijnregio’s in West-Europa. En uit deze omvangrijke selectie worden de topwijnproducenten per appelatie besproken. De wijnen van de verschillende wijnmakers worden steeds met elkaar vergeleken op basis van hun smaak. De ene heeft wat meer zuren, de ander wat meer mineraliteit, de derde smaakt aards. Etcetera.
De gedetailleerde beschrijvingen worden rijk ondersteund met foto’s van wijngaarden, -kelders en -boeren.
Maar we moeten zeggen, het is echt een boek voor de wijnliefhebber. Niet heel toegankelijk voor de beginnende wijndrinker.

Besproken in Aflevering 6:

La Dolce Vita, 10 Italiaanse wijnverhalen


Te koop bij Vos & Van der Leer:

THE SOMMELIERS ATLAS OF TASTE

DOM PERIGNON IN EEN RUGZAK

Als pasgeboren baby kreeg hij van zijn oma al een druppel Champagne toegediend. Deze eerste kennismaking heeft geleid tot een levenslange passie voor wijn. Sterker binnen zijn familie zijn eten en drinken heilig.
Huib Edixhoven trekt voor zijn werk de hele wereld over en vertelt in dit boek over al zijn reizen en leert je tussendoor hele leuke, grappige feitjes over de wijnen die hij in de verste uithoeken van de wereld heeft gedronken.
Het boek is zo onderhoudend geschreven, dat je hem bijna eerder uit hebt, dan je normaliter een fles wijn opdrinkt.

Besproken in Aflevering 6:

La Dolce Vita, 10 Italiaanse wijnverhalen


Te koop bij Amazon:

DOM PERIGNON IN EEN RUGZAK

ASTERIX EN DE WAARHEID

We zeiden het al in podcast nummer 6: de strips van Asterix zijn vaak op feiten gebaseerd. En daar hebben René van Royen en Sunnyva van der Vegt een geweldig boek over geschreven: Asterix en de Waarheid. Het dagelijks leven van de Galliërs en de Romeinen in de tijd dat Julius Caesar regeerde, wordt tot in elk detail besproken. De gastvrijheid, kleding, eten en drinken, haardracht, beroepen, wapens, betekenissen van gebaren, emancipatie, huisdieren en natuurlijk het drinken van wijn. Niets wordt overgeslagen Een heel leuk boek om echt te leren hoe de Gallo-Romeinse samenleving functioneerde in de eerste eeuw voor Chr.

Besproken in Aflevering 6:

La Dolce Vita, 10 Italiaanse wijnverhalen


Te koop bij Bol.com:

ASTERIX EN DE WAARHEID

DRINK PINK, A CELEBRATION OF ROSÉ

Het boekje Drink Pink van de jongste sommelier van New York, Victoria James, is niet al dik. Slechts 117 pagina’s. Toch komen alle relevante onderwerpen over rosé voldoende aan bod. De geschiedenis, de wijze waarop rosé wordt gemaakt, de rosé-gebieden, wijn-spijs combinaties en natuurlijk de tegenwoordig zo populaire rosé cocktails. Dit alles wordt opgeluisterd met zo’n 75 mooie kleurrijke illustraties gemaakt door Lyle Railsback.

Het is een toegankelijk boekje dat ik met heel veel plezier heb gelezen. Leuk om deze zomer eens zelf te lezen, als je lekker op een ligstoel in de tuin, heerlijk in het zonnetje een koel glas rosé drinkt. Of misschien wel een rosé cocktail op een mooi strand onder de parasol ergens aan de 
Méditerranée. Santé!

Besproken in Aflevering 8:

Rosé Holladijee


Te koop bij amazon.com:

DRINK PINK, A CELEBRATION OF ROSÉ

ONTDEK BOURGOGNE!

Dit boek is geschreven door de Vlamingen Gido van Imschoot en Ronny Debaere. Al hoewel Bourgogne welhaast het beroemdste wijngebied ter wereld is, waar de meest prestigieuze wijnen worden gemaakt, is het niet zo bekend bij reizigers. Velen rijden met een kilometer of 130 door de streek heen op weg naar de Côte d’Azur voor hun welverdiende zomervakantie. In de winter zie je hier helemaal niemand.

Daar wilden de auteurs verandering in brengen en schreven dit boek over Bourgogne, waarbij de prachtige natuur, pittoreske dorpen en historische steden worden bezocht. En natuurlijk lunchten en dineerden zij in de lekkerste restaurants en bistro’s en dronken de heerlijkste wijnen uit deze streek.

Zij legden hun ervaringen vast in Ontdek Bourgogne! Alle vijf de wijngebieden komen daarbij uitvoerig aan bod. In een vlotte stijl geschreven, die af en toe de herkomst van beide heren doet raden.

Besproken in Aflevering 18:

Bourgogne voor beginners... en de alternatieven


Te koop bij amazon.com:

ONTDEK BOURGOGNE!

DE INVLOED VAN DE CISTERCIËNZERS OP DE WIJNEN VAN BOURGOGNE

Dit boek is de afstudeerscriptie van onze podcastgast Joet Speet geschreven in het kader van het examen van Magister Vini (SDEN 5) in 2019. Door middel van literatuurstudie en interviews wilde hij achterhalen wat de invloed van de monniken van deze orde was op Bourgognewijnen. De ontwerpen die hij hierin behandelt, zijn: hoe het wijngaardbezit er is gekomen, de terroir indeling (knap ingewikkeld), het wijngaardbeheer, de vinificatie en de verkoop en marketing van de wijn.

Een doorwrocht referaat dat gelezen moet worden door de echte Bourgogne liefhebber. Het boek is te downloaden via internet.

NATUURWIJN

Natuurwijn is een wijn die aandacht verdient, extra aandacht. Steeds meer mensen ontdekken deze bijzondere wijn, gemaakt door zo min mogelijk toe te voegen en zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan. Eerlijke, levende wijn. Dit smakelijk geschreven en lekker leesbare boek legt voor eens en altijd uit wat natuurwijn is. Hoe het gemaakt wordt, waar en door wie. Wat er anders en bijzonder aan is. Maar ook: wat de valkuilen zijn, de trends en het toekomstperspectief. Inclusief handige adressen en een verklarende begrippenlijst. Kortom, een helder verhaal over (vaak) troebele wijn. Cheers!

Besproken in Aflevering 29:

Biologische en andere groene wijnen


Te koop bij Bruna:

NATUURWIJN